Kupatilo u prošlosti i danas

Da li tuširanje za vas predstavlja mini-pauzu? Trenutak koji je samo vaš, uživanje za dušu i telo

Vreme koje odvajate samo za sebe. Gde danas to možemo da nađemo u svakodnevnom životu? Baš tako – u kupatilu, pod tušem! Dok topla voda polako teče preko kože i opušta je, a nežni mlaz vode masira kožu glave, možete da se prepustite uživanju i potpuno se opustite. Ne osećate se samo čisto, već i relaksirano. Kratko rečeno, osećate se udobno u svojoj koži. Ali voda nije uvek predstavljala čistoću i opuštanje. U 17. i početkom 18. veka pranje vodom se smatralo nezdravim jer se verovalo da voda prenosi i izaziva bolesti ako dođe u dodir sa kožom.

Deca se kupaju u koritu
Geberit Citterio

ISTINSKA PRAKTIČNOST

Kupatilo sa tušem je danas prilično standardna stvar, zar ne? Pa, u mnogim delovima sveta, to je tačno. Ali sve do 19. veka bilo je normalno da ljudi posećuju javna kupatila da bi se pobrinuli za ličnu higijenu. Naše bake i deke još se sećaju kako je izgledalo kada su se cele porodice okupljale u kuhinji subotom uveče da bi jedan za drugim uskakali u korito sa kupanje. Tek je sredinom 20. veka kupatilo postalo posebna prostorija u domu. Tokom 50-ih godina 20. veka izgled kupatila je bio sekundaran: funkcionalni aspekti svakodnevnog kupanja bili su u primarnom fokusu. Kupatila su bila mala i posebna pažnja se posvećivala obezbeđivanju privatnosti. Tek se u prvim godinama 21. veka javila nova forma kupatila kao otvorenijih, većih prostorija bez zatamnjenih tuš-kabina i pregradnih zidova.

ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE

Danas, u vreme kada je kult tela izuzetno dominantan, sve više vremena provodimo u kupatilu jer smo razvili sopstvene lične rituale za brigu o sebi i relaksaciju. Istraživanje koje je sprovelo Društvo za istraživanje navika kupaca (Gesellschaft für Konsumforschung) pokazalo je da 41% ispitanika reklo da kupatilo za njih predstavlja važno mesto za predah. Čak 70% ispitanika je reklo da je opuštanje važno za njih. Hidromasažni tuševi, aromaterapija i posebni svetlosni efekti su sve popularniji, a isto važi i za tehnologije za audio sadržaj i zabavu. Ovim istraživanjem je otkrivena još jedna interesantna činjenica – 70% ispitanika starijih od 55 godina izjavilo da im je „lična higijena važan preduslov da bi se osećali mlado“.

VAŽAN JE I VIZUELNI DIZAJN

Svako ko želi da napravi savršen sklad u kupatilu treba da ima u vidu da su dizajn, materijali i tekstura u prostoriji, kao i nameštaj i odgovarajuće svetlo, ključni za ostvarenje tog cilja. Samo visokokvalitetan nameštaj u kombinaciji sa individualnim ritualima za brigu o sebi kreiraju savršeno okruženje za opuštanje i atmosferu koja vam omogućava da probudite svoje kreativne ideje.

Koje kupatilo želite?

Gotovo kupatilo zadovoljav niz želja i zahteva. Međutim, koje su vaše potrebe? Da li vam je važan prostor, čistoća ili dizajn? Da li želite proizvode koji su jednostavni za korišćenje ili radije posebne dodatke za komfor koje vam npr. pruža Geberit AquaClean WC sa tušem? Ili više volite univerzalni dizajn? Bez obzira na to koje su vaše potrebe, vašu svakodnevnicu ćemo učiniti jednostavnijom pomoću pametnih rešenja za kupatila.

Više prostora u kupatilu
Više čistoće u kupatilu
Više funkcionalnog dizajna u kupatilu
Više komfora u kupatilu
Više pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u kupatilu
Više prilagođenosti korisnicima u kupatilu