crno kupatilo | Geberit Srbija

Crna kupatila - dizajn trend Iz perspektive arhitekte

Portret švajcarskog arhitekta Andrin Schweizer (©Judith Stadler & André Uster)

Kupatilo ne mora uvek da bude belo. Prema renomiranom švajcarskom arhitekti Andrinu Švajceru, crni proizvodi mogu da daju moćnu izjavu kada se koriste štedljivo i pametno kombinuju.

Čovek u kupatilu stoji ispred Geberit Option Plus kvadratnog ogledala i crnog kupatila Geberit ONE (© Geberit)
Geberit ONE sa jednim mestom za pranje i Monolith Plus u crnom staklu (© Geberit)
Proizvodi u crnoj mat iz serije Geberit ONE kupatila (© Geberit)

Crna je izuzetno popularna u dizajnu enterijera. Kao arhitekta, kakvo je vaše mišljenje o ovom trendu?

Andrin Schveizer: Javna je tajna da arhitekte vole da koriste crnu. Boja je povezana sa ozbiljnošću, elegancijom i sofisticiranošću. Uvek se koristi kada želite da date moćnu, smelu izjavu. U renoviranju, smatram da je boja koristan način da se svesno razlikuje staro i novo. U mislima, na primer, vidim elegantnu, crnu kuhinju u staroj seoskoj kući.

Crna se takođe vidi u modernim kupatilima, sa crnim slavinama, nameštajem i dodacima koji su traženi. Kako se boja može iskoristiti u punom potencijalu?

Pre nekoliko godina sam prvi put želeo da dizajniram kupatilo sa crnim slavinama i dodacima. Međutim, nisam mogao jer neki proizvodi nisu bili dostupni u crnoj boji. Danas imamo sve na dohvat ruke. Proizvođači nude mnoge linije proizvoda u nizu različitih površina. Preporučujem da crnu koristite štedljivo i na svestan način kako ne biste umanjili njen snažan uticaj. Bolje izaberite nekoliko elemenata i naglasite kontrast u kombinaciji sa ostalim stavkama

Kakav uticaj imaju crne slavine ili nameštaj za kupatilo?

Crne slavine zrače osećajem samopouzdanja. Oni nedvosmisleno navode da ovde živi ljubitelj dizajna, onaj koji je izabrao nešto nekonvencionalno i želi da se izdvoji iz gomile. Lično koristim crnu kada želim da stvorim atmosferu tipičnu za luksuznu banju. Kupatilo je najintimnija prostorija u kući. Ovde ste više nesputani ako je atmosfera u prostoriji tamnija i nije svaka bora na vašem telu istaknuta

Koje boje i materijali se najbolje kombinuju sa crnom?

Crna ide uz sve - to je fantastična kod ove boje. U kupatilu ne bih kombinovao tamne materijale sa crnim slavinama. Određeni kontrast mi je važan da bi oni postigli svoj puni efekat. Smatram da su kontrasti generalno uzbudljiv predlog. Volim da kombinujem crne, mat površine sa materijalima koji imaju mnogo karaktera, kao što su ručno glazirane pločice koje su sve malo drugačije ili prirodni kamen. Zatim tu je drvo, naravno, koje po mom mišljenju mesto u svakom kupatilu.

Koliko dugo će trajati ovaj trend?

To zavisi od toga koliko daleko gledamo u budućnost. Crne armaturei kuhinjski frontovi sigurno će biti traženi u narednih nekoliko godina. Međutim, ništa ne traje večno

Mrežica za hvatanje nečistoće Geberit ONE umivaonika u crnoj mat. (© Geberit)
Jednostavno čišćenje - čak i crno
Sa crnim proizvodima iz Geberita, arhitekte i dizajneri mogu u potpunosti pridobiti kupce sa okom za dobar dizajn. Prilikom razvoja proizvoda, fokus je na korporativnoj filozofiji „Design Meets Function“. To znači da Geberit takođe obezbeđuje izvanrednu funkcionalnost pored elegantnog dizajna. Da bi se to postiglo, testiraju se različiti premazi i metode završne obrade na nizu različitih plastika i metala. Jorn Ikels, direktor sistema za kupatila, objašnjava: „Test prolaze samo proizvodi koji pouzdano ispunjavaju naše stroge zahteve u pogledu izdržljivosti i lakog čišćenja u praksi. Možete biti sigurni da su svi crni proizvodi dobro osmišljeni, funkcionalni, dugotrajni i najvišeg kvaliteta.

Da li Geberit nudi crne proizvode?

Geberit nudi širok asortiman crnih proizvoda, od crnog kupatilskog nameštaja kao što su ormarići za umivaonik, crne armature, ogledala i ormarići za ogledala sa crnim ramovima, sve do crnih tipki za aktiviranje i pribora za kupatilo. Crni proizvodi – tuš kanalice, zidni odvodi i odvodni poklopci – takođe su dostupni za tuš prostor.

Pregled crnih proizvoda

Proizvodi za kupatilo