Belo: boja sa mnogim fasetama

Da li ste se nekada zapitali zašto je bela boja toliko popularna za kupatila i shvatili da ova boja ne izgleda uvek isto?

Svako ko je nekada u farbari stajao ispred police sa belom farbom zna da bela boja ima mnogo nijansi. Postoji oko 100 nijansi bele. Opcije obuhvataju staru belu, polarno belu, boju slonovače i brojne druge. Verovatno ćete u nekom trenutku naići i na opis „alpsko bela“.

ALPSKO BELA: KOJA JE TO TAČNO BOJA?

Alpsko bela je malo toplija nijansa bele koja je posebno dizajnirana za kupatila, a zato je neki znaju i kao sanitarnu belu. Organizacija European Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie (profesionalno udruženje za industriju sanitarne keramike) ju je definisala 1987. godine. Odgovara postojećoj RAL boji „signal bela“ i smatra se veoma neutralnom. Alpsko bela ima za cilj da pruža osećaj svežine u kupatilu, kao i da stvori osećaj većeg prostora i osvetljenosti. Ova boja takođe predstavlja higijenu i čistoću. Generalno, kada su u pitanju beli tonovi, mrvica žute pruža osećaj toplote i udobnosti u prostoriji, dok hladnije plave i sive nijanse pružaju minimalistički, kul izgled. Međutim, važno je da budemo svesni da čak i nijansa bele koja je precizno definisana može da izgleda različito u zavisnosti od materijala na kom se koristi, poput plastike, stakla ili keramike. To je rezultat fizike vizuelne percepcije.

KAKO FUNKCIONIŠE NAŠA PERCEPCIJA BOJA?

Tri faktora su važna za vid: izvor svetlosti, predmet koji se posmatra i sam posmatrač jer naša percepcija boja i predmeta je rezultat komunikacije između oka i mozga. Kako predmet reflektuje svetlost je još jedan važan faktor koji utiče na percepciju boja. Ako se reflektuje 100% svetlosti, vidimo čisto belu boju. Ako nema refleksije, vidimo crnu. Stanje površine takođe igra važnu ulogu. Na primer, izgreban poklopac WC šolje ima drugačiju boju u odnosu na poklopac bez ogrebotina.

NEUTRALNE BOJE SU POPULARAN IZBOR ZA KUPATILA

Danas se klasična bela boja koristi u mnogim kupatilima. Isto kao i kuhinja, kupatilo je prostorija koja često ima vanvremenski izgled i nameštaj. To objašnjava zašto mnogi vlasnici nekretnina više vole neutralne boje. Bela boja nije trend koji prolazi. Slaže se sa svim i ako se nešto polomi, mnogo je lakše pronaći odgovarajuću zamenu nego sa modernim bojama.

TALENAT ZA DIZAJN

„Nije lako dizajnirati kupatilo sa usaglašenim bojama kada su svi predmeti iste nijanse bele“, kaže Martin Rorer iz kompanije Geberit, stručnjak za boje i materijale. Šta je njegova preporuka? „Najbolje je da kupite sanitarnu keramiku jednog proizvođača i iz jedne kupatilske serije. To znači da možete da izbegnete da, na primer, umivaonik i WC šolja budu različitih nijansi. Možete i da se igrate kontrastima. Zašto ne biste kombinovali belu keramiku sa nameštajem u različitim bojama ili nameštajem od drveta? Ali oni koji žele da se što više drže klasične bele savetujem da izaberu dodatke u živopisnim bojama, poput tekstilnih površina, jer će dodati malo boje u kupatilo i napraviti harmoničnu ravnotežu.“

Proizvodi za kupatilo

Koje kupatilo želite?

Gotovo kupatilo zadovoljav niz želja i zahteva. Međutim, koje su vaše potrebe? Da li vam je važan prostor, čistoća ili dizajn? Da li želite proizvode koji su jednostavni za korišćenje ili radije posebne dodatke za komfor koje vam npr. pruža Geberit AquaClean WC sa tušem? Ili više volite univerzalni dizajn? Bez obzira na to koje su vaše potrebe, vašu svakodnevnicu ćemo učiniti jednostavnijom pomoću pametnih rešenja za kupatila.

Više prostora u kupatilu
Više čistoće u kupatilu
Više funkcionalnog dizajna u kupatilu
Više komfora u kupatilu
Više pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u kupatilu
Više prilagođenosti korisnicima u kupatilu