Geberit Srbija

Pobednik dizajna 6m2 Inetrvju sa arhitektom Carsten Wraae

Na Geberit inicijativu, internacionalno su se arhitekti nadmetali i predstavili svoj koncept kupatila od 6 metara kvadratnih. Danska arhitektonska firrma Bjerg Arkitektur pobedila je na ovom takmičenju svojim projektom Serenity Carsten Wraae Jensen, vođa projekta i arhitekta, zna šta važno za dizajn u 6 metara kvadratnih.

Danski ariktekti iz Bjerg Arkitektur navikli su na mala kupatila (© Wilfred Gachau)

Ti i tvoj tim ste pobedili na Geberit internacionalnom takmičenju sa kupatilom od 6 m2 pod nazivom Serenity. Šta su prednosti u vašem dizajnu tog kupatila?

Naš tim se fokusirao na osećaj mira i spokoja za osobu koja bi taj prostor koristila. Koristili smo drvo, jer je živ materijal koji budi emocije. Kupatilo je jendo od retkih mesta na kojima možemo da zatvorimo vrata i budemo sami sa sobom. On ili ona bi trebalo da se osećaju komforno u opuštenom ambijentu.

Kako ste uspeli u tome?

Trudili smo se da ne želeimo previše odjednom. Posebnu pažnju smo posvetili materijalima i teksturama istih, kao i integrisanom dizajnu. Za ovo koristili smo ogledalo sa integrisanim osvetljenjem. Čistoća nam je naravno bila vrlo važna. Odlučili smo se za jednostavne proizvode kojie se lako održavaju i čiste. Dizajn kupatila je realističan i pristupačan.

Zadatak je bio da se napravi kupatilo atraktivnog dizajna od 6m2, uzimajući u obzir šest glavnih zahteva. Šta vas je privuklo da učestvujete u takmičenju?

Često dizajniramo za škole, vrtiće i druge društvene ustanove, gde moramo da uzmemo u obzir mnogo tehničkih zuahteva. Realizacija dizajna kupatila od 6m2 nas je privukla jer je u pitanju nešto drugačije. Mnogi bi rekli kako je 6m2 malo. U praksi, u Danskoj, ovo je poprilično veliko. Gradnja u Kopenhagenu je skupa, pa smo naviknuti na mnogo manje projekte i planove.

Šta je bio najveći izazov i kako ste se suočili sa tim?

Da napravimo prostor koji je održiv i funkcionalan u isto vreme. Nismo hteli proizvode koji samo dobro izgledaju. Morali su da budu i praktični. Naša ideja je bila da napravimo održiv prostor sa velikim prozorom i sa pogledom na prirodu koji budi maštu.

Ako gledate kataloge ili posetite neki salon, vidite većinom prostrana kupatila. Realnost je uglavnom drugačija: većina ljudi ima malo prostora u kupatilima. Neki savet kako mali prostor učiniti funkicionalnim i interesantim?

Kada uđete u prostoriju, stvari koje držite u kupatilu ne bi trebalo da privuku pažnju. Probajte da nađete sistem i sakrijete stvari koje koristite svakodnevno. Napravite mesta za mirniju atmosferu. Upamtite da vam je potreban prostor ispred WC-a, tuš prostora i oko umivaonika. Sve se može rešiti pametnom organizacijom proizvoda. Tako se štedi prostor.

Facts

O Bjerg Arkitektur

About Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur je danska porodična firma, osnovana 1987. Pored tri kancelarije u Danskoj, imaju kancelariju u Oslu, Varšavi i Santijagu. Odgvorna i održiva gradnja je njihov glavni fokus već godinama. Od 2007. Bjerg Architecture intenzivno radi sa zgradama obnovljive energije, kao i sa pasivnim i ultra-low-energy zgradama.

Širok spektar referenci u privatnom i javnom sektoru. Posebno su poznati po projektima vrtića, škola i drugih socijalnih ustanova..

Galerija