Ostvarenje velikog snaTiny House pionir gradi sa Geberitom

Samo 24 kvadratna metra – dovoljno prostora za Marjolein Jonker da izgradi kuću u punoj veličini. Holandski stručnjak za Tiny House pokret ispunila je sopstveni san o malom domu 2022. U kupatilu se oslanja na kompaktni Geberit dizajn.

Ako neko zna kako da živi jednostavno i udobno u malom prostoru, to je Marjolein Jonker. Ova 47-godišnjakinja je ambasadorka i frontmen pokreta Tiny House u Holandiji.

Tiny Houses su potpuno opremljene kuće u malom obimu sa maksimalno 50 kvadratnih metara korisnog prostora i minimalnim ekološkim otiskom. Iza njih stoji jasna filozofija: živeti jednostavnim životom na malom prostoru – daleko od individualizma i konzumerizma, ka zajednici i minimalizmu.

Klica

Klica je ime male kuće iz snova Marjolein Jonker, koju je izgradila 2022. na svom imanju u holandskoj opštini Olst-Vijhe. Na samo 24 kvadratna metra, ne računajući krevet u potkrovlju, rođena Holanđanka stvorila je sebi udoban dom.

Koncept, koji je dizajnirao Woonpioniers i izgradio Blindwerkt, dosledno sledi ideju održivog života: sastoji se od bioloških materijala kao što su drvo, konoplja i juta, ekološki je prihvatljiv, a u slučaju Marjolein Jonker potpuno energetski samodovoljan.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Tiny House transport(© Chiela van Meerwijk)

Nezaviznost

Mali ekološki otisak je centralan za Tiny House. U slučaju Marjolein Jonkerinu Klicu, jedan od vrhunaca je fasada napravljena od specijalnog drveta koje brzo raste. Zahvaljujući procesu platonizacije bez hemijskih aditiva, takozvano “platowood“ ima životni vek od 50 godina. Pored toga, koriste se prirodno manje održiva i mlada stabla, koja skladište više CO2 od zrelih stabala. Ovo štiti zalihe tropskog drveta. than mature trees. T

Kuća dobija sve potrebe za energijom isključivo iz svojih solarnih panela. Iako ima priključak na vodovod, većina potreba za vodom za toalet, veš mašinu i baštu je pokrivena kišnicom kroz inovativni sistem za prikupljanje kišnice.

Hamam na četiri kvadrata

Skica Tiny House (© Woonpioniers)

Kao i sve ostalo, kupatilo se snalazi sa svega nekoliko kvadrata, samo četiri. Za enterijer, vlasnica je odabrala visokokvalitetne proizvode i materijale koji će dugo trajati: „Pošto mi je potrebno manje prostora i resursa, mogu se odlučiti za visok kvalitet proizvoda i materijala i luksuzan dizajn. Geberit se savršeno uklapa u ovu filozofiju. “

Koriste se konzolne rimfree WCšolje, tipka i kompaktni Geberit umivaonik. „Sa Geberitom znam da će moje kupatilo trajati godinama i pružati veliku udobnost“, kaže nova vlasnica kuće, objašnjavajući svoj izbor. Unutrašnjošću kupatila, koja uključuje i kadu sa kišnim tušem, Marjolein Jonker je ispunila svoj lični san o “malom hamamu“.

Činjenice

Geberit Know-how