Studio sa pogledomVarso Place, Varšava (PL)

Varso Place, sa svojom kulom visokom 300 metara, nadgleda celu Varšavu. Kompleks zgrada revitalizuje nekada zapuštenu ulicu - i dobija različite sertifikate za održivu izgradnju. Jedan od njih zahvaljujući Geberit proizvodima.

310 metara, 53 sprata: Ako uključite antenu, glavni toranj Varso Place u Varšavi (PL) lako obara rekord. Kula Varso je viša od nemačke kule Commerzbank u Frankfurtu ili španske Torre Caja u Madridu - i samim tim najviši neboder u Evropskoj uniji.

Ali samo visinom se ništa ne dobija. Varso Place može mnogo više. Građevinski kompleks od tri zgrade kombinuje centar za inovacije, hotel, restorane, kafiće, prodavnice, kancelarije i nudi širok spektar usluga u onome što je postalo jedno od najprometnijih oblasti poljskog glavnog grada.

Revitalizovana, nakon požara

Kula Varso je najviši neboder u Evropskoj uniji (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

Nije uvek bilo ovako. Ulica Chmielna, u kojoj se nalazi ova nova zgrada, nekada je bila oronula ulica, delimično izgorela tokom Varšavskog ustanka 1943. godine i dugo posle toga nije obnavljana. Od 2009. godine istočni kraj ulice funkcioniše kao istorijski spomenik.

U srcu kompleksa je plaza, zatvorena u stakleni okvir i oživljena drvećem i klupama. Ovde ljudi treba da uživaju u okruženju - u “urbanom prostoru“ sa besprekornom vezom između svakodnevnog kancelarijskog života i javnosti, kako to opisuje arhitektonska firma Foster + Partners. Grant Brooker iz Foster + Partners kaže: „Uvereni smo da će kula, sa svojim mogućnostima aktivnosti i javnim površinama na krovu, dati pozitivan doprinos ovom divnom gradu.“.

Visok kvalitet izrade sajta je takođe deo ovog pozitivnog doprinosa. BREEAM sertifikat potvrđuje održivost konstrukcije. U međuvremenu, oznaka VELL pokazuje koliko zgrade vode računa o fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi. Ocenjuje se kvalitet vazduha, vode i svetlosti, na primer.

Geberit sistemi snabdevanja i još mnogo toga

Geberit sistemi cevovoda su posebno odgovorni za kvalitet vode koji je dobio sertifikat. Na primer, tri različita Geberit sistema snabdevanja se koriste tokom celog razvoja: Mapress bakarne cevi za svežu vodu, grejanje i hlađenje, kao i Mepla i Volek višeslojni sistemi cevovoda, koji obezbeđuju pouzdano i higijensko snabdevanje vodom. Nekoliko drugih proizvoda iz Geberit kataloga takođe osiguravaju pouzdanost i higijenu u kupatilima.

Činjenice

Geberit Know-how

Galerija