Geberit Srbija

Savršeno osvetljeno kupatilo Planiranje savršenog osvetljenja u kupatilu

Kupatilo je prva lokacija ujutru i poslednja uveče pre spavanja. Kupatilo sa domaćom atmosferom je najbolji način da se dan pozitivno počne i dovede do opuštajućeg kraja dana. Harmonično osvetljenje kupatila igra suštinsku ulogu. Naš vodič može vam pomoći da pronađete pravo osvetljenje za vaše kupatilo.

Ilustracija boja sa različitim vrednostima kelvina (© iStock.com/SuriyaKK)

Temperatura boje (kelvin) – koliko je toplo ili hladno svetlo

Temperatura boje definiše kako se percipira boja svetlosti. Određuje koliko toplo ili hladno svetlo izgleda i meri se u kelvinima (K). Što je veća vrednost kelvina, to je svetlo hladnije (plavkasto). U međuvremenu, niže vrednosti kelvina se percipiraju kao toplija svetlost (žućkasta). Na primer, konvencionalne sijalice imaju temperaturu boje od oko 2.700 K, zbog čega izgledaju toplije i žućkastog tona. Nasuprot tome, dnevna svetlost ima temperaturu boje između 5.000 i 6.500 K i deluje hladnije sa plavičastim tonom.

Objašnjeno osvetljenje – šta znače kelvin, Ra, lumen i luks?

Osvetljenje je važan deo dizajna enterijera i može imati značajan uticaj na atmosferu i raspoloženje prostorije. Temperatura boje, prikaz boja, osvetljenost i osvetljenost igraju važnu ulogu ovde

Različito osvetljenje u kupatilu sa Geberit ComfortLight konceptom (© Geberit)

Generalno, pravi se razlika između različitih kategorija bele svetlosti:

 • Topla bela ima temperaturu boje ispod 3.300 K i stvara toplo, kućno osvetljenje. Često se koristi u dnevnim prostorijama, kao što su spavaće sobe, dnevne sobe ili hodnici.
 • Neutralna bela ili univerzalna bela ima temperaturu boje između 3.300 i 5.300 K i stvara prijatno jako svetlo koje se koristi u radnim prostorima, kao što su kancelarije, škole i biblioteke
 • Hladno bela ili dnevna bela ima temperaturu boje od preko 5300 K i generiše hladno, plavičasto svetlo koje se često koristi u operacionim salama, laboratorijama, industrijskim objektima i drugim mestima gde je potrebna povećana koncentracija i pažnja.

Prikaz boja (Ra vrednost)

Prikaz boja se odnosi na to koliko se prirodno boje objekata pojavljuju u određenim uslovima osvetljenja. U kupatilu je ovo posebno važno kada se gledate u ogledalo kako biste pokazali prirodne tonove kože i kose i boju odeće ili šminke.

Ovo predstavlja vrednost Ra, takođe poznata kao CRI (Indeks prikazivanja boja). Na skali od 0 do 100, on određuje koliko tačno izvor svetlosti prikazuje boje objekata u poređenju sa prirodnim dnevnim svetlom. Što je veća vrednost, to su prikazane boje bliže originalu. Vrednost Ra od 100 odgovara prikazivanju boja koje se postiže prirodnim dnevnim svetlom. Pri nižim vrednostima Ra boje izgledaju izobličeno ili izmenjeno. Sve u svemu, visok prikaz boja pomaže u stvaranju prirodne, prijatne atmosfere u sobama.

Naš savet: Vrednosti od 80 Ra i više su dobra referentna tačka za enterijere. U kupatilu se preporučuje vrednost iznad 90 Ra za prirodno prikazivanje tona kože.

Naš savet: Na osvetljenost i jačinu snažno utiču okolni zidovi, njihova tekstura i boja. Gde god je to moguće, uvek pogledajte rešenje za osvetljenje u realnom kontekstu sa odgovarajućom veličinom kupatila, bojama zidova i materijalima.

Ilustracija pokazuje kako se svetlost reflektuje od površina i percipira ljudskim okom (© Tribecraft). The light of the light bulb radiates in all directions; how bright it is is expressed in lumen. When the light hits a surface, it is referred to as illuminance, which is measured in lux. The human eye perceives the colour of light - whether it is more yellowish or bluish. This colour temperature is indicated in Kelvin.

Osvetljenost (lumen)

Vrednost lumena (lm) pokazuje koliko je svetao izvor svetlosti. Što je veća vrednost lumena, svetlija je svetlost.

Osvetljenost (luks)

Osvetljenost definiše koliko svetlosti pada na određenu površinu na određenoj udaljenosti od izvora svetlosti i meri se u luksima (lk). Što je veća vrednost luksa, to je svetlije i intenzivnije osvetljenje na odgovarajućoj površini. Vrednost luksa je važna da bi se obezbedilo da osvetljenje u prostoriji bude dovoljno svetlo i prijatno za oči.

Saveti za optimalno osvetljenje u kupatilu

Savet 1: Mešavina direktnog i indirektnog osvetljenja

Dizajneri enterijera pokušavaju da postignu dobar balans između direktnog i indirektnog osvetljenja u kupatilu.

 • Direktno osvetljenje: Lampe sa fokusiranim svetlosnim snopom generišu direktno osvetljenje. Ovo promoviše formiranje senki i rezultira prirodnom živopisnošću (ako dolazi odozgo). Međutim, direktno osvetljenje takođe stvara visoke kontraste, a samim tim i nepovoljne senke u nekim slučajevima.
 • Difuzno osvetljenje: Difuzno osvetljenje nastaje kada se svetlosni snop filtrira ili raspršuje ekranom ili senkom.
 • Indirektno osvetljenje: U indirektnom osvetljenju, izvor svetlosti se reflektuje od predmeta ili zida. I difuzno i indirektno osvetljenje ravnomernije raspoređuju svetlost, ali daju samo prigušeno osvetljenje kada se koriste samostalno.

Savet 2: Kombinujte između pet i sedam izvora svetlosti

Preporučuje se kombinacija nekoliko izvora svetlosti za stvaranje uravnoteženog osvetljenja za različite aktivnosti. Koliko zavisi od veličine prostorije, vrste i intenziteta željenog osvetljenja i individualnih zahteva.

Švedska dizajnerka enterijera Frida Ramstedt skovala je „pravilo 5 do 7“ u vezi sa osvetljenjem. Ona smatra da svaka prostorija treba da ima između pet i sedam izvora svetlosti. Neki ljudi čak preporučuju i do devet izvora. Još jedan od njenih saveta je da koristite svetlost iz različitih kategorija.

U kupatilu se preporučuje kombinacija sledećih vrsta osvetljenja:

 • Glavno svetlo: Raspoređuje svetlost po celoj prostoriji, na primer plafonska svetla, ogledalo u kupatilu sa osvetljenjem ili ormar za ogledalo sa osvetljenjem.
 • Svetlo za nameštaj: Naglašava zanimljive elemente i stvara osećaj atmosfere, na primer osvetljenje otvorenih površina nameštaja ili osvetljenje ispod nameštaja.
 • Atmosfersko svetlo: Koristi se uglavnom u dekorativne svrhe, na primer reflektori usmereni na predmet, bajkovita svetla ili sveće.
 • Svetlo za opremu: Sanitarni proizvodi sa integrisanim izvorima svetlosti koji nude dodatne funkcije, na primer, aktuatorske ploče sa orijentacionim svetlom koje se aktivira čim se neko približi toaletu.
Grafika prikazuje različito osvetljene zone u kupatilui kod WC šolje, umivaonika i tuš prostora (© Tribcraft)

Dodatni izvori svetlosti koji se koriste u dizajnu kupatila:

 • Osvetljenje enterijera nameštaja, na primer svetlo fioke
 • Osvetljeno uveličavajuće ogledalo
 • Indikatorske lampice koje pokazuju status uređaja

U prikazanom kupatilu, prostorija i slika u ogledalu su optimalno osvetljeni zahvaljujući kombinaciji direktnih i indirektnih izvora svetlosti. Ormar sa ogledalom sa osvetljenjem se koristi kao glavno svetlo u kupatilu. Moguće je i ogledalo u kupatilu sa osvetljenjem. Niša svetla u ogledalu i tuš kabini elegantno osvetljavaju korišćene prostore. Osvetljenje na ploči pokretača i ispod toaletnog i kupatilskog nameštaja su arhitektonski vrhunac i doprinose kućnoj atmosferi

Geberit rešenja za harmonično osvetljeno kupatilo

Osvetljenje kupatila iz Geberita koristi povezane izvore svetlosti da stvori harmonično osvetljenje i optimalne uslove osvetljenja za niz različitih zahteva. Proizvodi za kupatilo postaju izvor svetlosti koji se može prilagoditi vašoj svakodnevnoj rutini.

Pregled Geberit ComfortLight koncepta:

 • Sanitarni proizvodi i kupatilski nameštaj sa Geberit ComfortLight izlogom predstavljaju prostoriju i nude savršeno osvetljenje za svako doba dana.
 • Podesiva osvetljenost i svetle boje obezbeđuju dobar osećaj u kupatilu.
 • Povezani izvori svetlosti mogu se kontrolisati istovremeno i savršeno koordinirati pritiskom na dugme

Prirodni režim osvetljenja ComfortLight

Svetlost ima značajan uticaj na naše raspoloženje. Belo, jako svetlo nas budi, dok prigušeno, toplo svetlo deluje opuštajuće. Sanitarni proizvodi i kupatilski nameštaj sa Geberit ComfortLight-om impresioniraju usklađivanjem temperature boje i osvetljenosti: pri kontinuiranom zatamnjivanju, jako svetlo postaje automatski hladnije, a tamnije svetlo toplije. Ovo stvara uslove prirodnog osvetljenja za rutine kupatila i domaću atmosferu u prostoriji. Saznajte više.

Više mogućnosti uz Geberit ComfortLight

Muškarac i žena u savršeno osvetljenom kupatilu sa Geberit ONE serijom (© Geberit)
Kliknite na sliku za više informacija

Na šta treba obratiti pažnju kada je sovetljenje kupatila u pitanju? Saveti stručnjaka

Andreas Janser u laboratoriji u Geberitu u Rapperswil-Jona, Switzerland (© Geberit)

Menadžer proizvoda i kvalifikovani električar Andreas Janser odigrao je glavnu ulogu u razvoju koncepta osvetljenja Geberit ComfortLight. On i njegov kolega su vredno radili na postizanju optimalnog osvetljenja kupatila u laboratoriji za osvetljenje u sedištu Geberita, koja je opremljena pokretnim zidovima i plafonima, keramičkim aparatima, nameštajem i staklenim pregradnim zidovima. Ovde je stručnjak na raspolaganju da da nekoliko saveta o osvetljenju kupatila