Život na maloj noziMarjolein Jonker o prednostima života u malom prostoru

Marjolein Jonker je stručnjak za to kako maksimalno iskoristiti mali prostor. Marjolein Jonker je vođa žena pokreta Tiny House u Holandiji. Ona je uverena: “Male kuće su svesna odluka za drugačiji način života. Geberit se savršeno uklapa u ovu filozofiju“.

Marjolein Jonker iz Holandije u svojoj Tiny House (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, ko živi u Tiny House?

Sve više ljudi živi u skladu sa vrednostima koje tržište stanova još uvek ne zadovoljava: živeti jednostavnim životom, ne uzimati više nego što je potrebno, minimalizam i više povezanosti sa ljudima i prirodom. Male kuće su savestan izbor za drugačiji način života.

Sa kojim izazovima se suočavaju arhitekte i projektanti u vezi sa pokretom Tiny House?

Pokret Tiny House je prvobitno pokret zatvorenih osoba. Izazov je prvenstveno posvetiti više pažnje društvenom razvoju i stambenim potrebama i razvijati se na način vođen potražnjom, a ne ponudom. Najbolji način da to uradite je u saradnji sa klijentelom. Pristupačnost i ekološki prihvatljiva gradnja su veliki problemi, što postaje sve veći izazov sa rastućim cenama materijala i inflacijom.

Zašto je Tiny House održivija od veike kuće?

Mala kuća zahteva manje sirovina u obliku građevinskog materijala i koristi mnogo manje energije za grejanje. Pored toga, male kuće imaju manje skladišnog prostora od običnih domova, što od stanovnika zahteva da donesu svesnije odluke prilikom kupovine.

Zašto Geberit i Tiny House?

Za mene, živeti malo znači svesno birati ono što smatram lepim i važnim i izbegavati sve suvišno. Zbog održivosti, volim da biram visokokvalitetne proizvode i materijale koji traju dugo. Upravo zato što mi je potrebno manje prostora i resursa, mogu da se odlučim za visok kvalitet proizvoda i materijala i luksuzan dizajn za svoju Tiny House. Geberit se savršeno uklapa u ovu filozofiju. Kompanija u svom asortimanu ima proizvode koji se veoma dobro uklapaju u malu kuću, kao što su posebno kompaktneWC šolje i umivaonici u mnogim veličinama. Geberit ima pravo rešenje za svaku malu kuću.

O Marjolein Jonker
Marjolein Jonker je ambasadorka i frontmen pokreta Tiny House u Holandiji. Njena misija je da upozna Holandiju sa filozofijom koja stoji iza pokreta i da omogući život u održivim malim kućama na više mesta. Ona je osnivač Holandske fondacije Tiny House i savetuje kako privatnike tako i stambena udruženja o planiranju i realizaciji malih kuća. Godine 2022. izgradila je novu malu kuću za sebe na svom imanju.