Uklesano u kamenuThe Valley, Amsterdam (NL)

“Dolina“ nudi kvalitetan životni prostor usred Amsterdama. Javna površina zgrade dobila je sertifikat o održivosti BREEAM Excellent. Sanitarna kompetencija Geberita je takođe doprinela ovom dostignuću.

Zgrada teško da će izgledati u stvarnosti kao na ilustracijama, požalio se 2016. holandski arhitektonski kritičar Mark Minkjan na prve vizualizacije projekta. Ali „Dolina“, kako se zove kompleks zgrada u visokospratnoj i finansijskoj četvrti Zuidas u Amsterdamu, postoji od 2021. godine i izgleda neverovatno slično slikama

Dolina u zemlji sudopera

Spolja glatka, iznutra hrapava stenovita klisura: "Dolina" u Amsterdamu (NL) (© Marcel Steinbach)

Početni skepticizam nije iznenađujući. „Dolina“ dovodi u pitanje poznati pojam arhitekture. Podseća na kamenolom iz čije unutrašnjosti se vadi građevinski materijal. Spolja su zidovi građevinskog kompleksa glatki, prekriveni ogledalom. Unutra se otvara krševita stenovita klisura.

198 stanova od 55 do 400 kvadratnih metara smestilo je ovu urbanu planinu u tri kule visoke i do 102 metra. Baza je rezervisana za javnu upotrebu. Kancelarije, prodavnice, restorani, bazen, teretana, izložbeni prostori i prirodnjački muzej smešteni su na pet spratova.

Zelena spolja i iznutra

Sada još uvek gola, fasada će uskoro biti zelena: ovde raste 155 biljnih sorti (© Marcel Steinbach)

Priroda je sastavni deo ovog arhitektonskog dela. Piet Oudolf, veliki majstor holandskog pejzažnog baštovanstva, bio je zadužen za sadnju. Sadnja? Termin je kratak s obzirom na vertikalni pejzaž vrta koji je Pit Udolf realizovao u “Dolini“. Na deset spratova raste 155 biljnih sorti. Dok cvetajuće grmlje i drveće rastu na nižim spratovima, na gornjim terasama opstaje uglavnom mediteransko bilje.

Ali to nije jedini razlog zašto se „Dolina” smatra „zelenom” zgradom. „Dolina“ je takozvana „zgrada plus energije“ i proizvodi više energije nego što crpi spolja. Fotonaponski sistemi na krovovima, daljinsko grejanje i trostruko zastakljivanje, podno grejanje i hlađenje doprinose ovoj energetskoj efikasnosti.

Trust in Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit je doprineo i u dobijanju Excellent ocene BREEAM standarda, koji je dodeljen nižim, javnim spratovima. Uostalom, efikasno vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda takođe su važni kriterijumi za sertifikaciju održivih zgrada. „Pažljiva upotreba vode bila je važna tema od samog početka“, priseća se Jeroen Kemmink, menadžer projekta odgovoran na strani Geberita.

Da bi se garantovala minimalna zapremina ispiranja uz optimalno ispiranje VC-a, optimizovani su sistemi cevovoda i skraćeni putevi za vodu. U tu svrhu graditelji su se opredelili za efikasan sistem odvodnjavanja SuperTube - i to samo tokom procesa izgradnje. „Bliska podrška je bila preduslov da bismo zajedno mogli da implementiramo ovo rešenje“, kaže Jeroen Kemmink. „To ne bi bilo moguće bez dugogodišnje saradnje i međusobnog poverenja.

"Dolina" dovodi u pitanje uobičajeni pojam arhitekture (© Marcel Steinbach)
Na donjih pet spratova nalaze se prodavnice, kancelarije, restorani i muzej prirodne istorije (© Marcel Steinbach)

Činjenice