Dizajnerski hram sa vrhunskom kuhinjomRestoran Born, Singapur (SG)

Gurmanski restoran Born u istorijskoj železničkoj stanici Jinrikisha predstavlja eksponat dizajna. Ali to nije jedini razlog zašto singapurski mediji pričaju o „otvaranju“ restorana 2022. Born nudi praznik za oči i nepce u isto vreme.

“Zapanjujuće! Najbolji zalogaj u Aziji!“. I to u “jednom od retkih istorijskih uglova“ u Singapuru. Dizajner enterijera Alan Barr, osnivač Greimatters-a, zvuči zanosno. On govori o restoranu Born, čiji je enterijer kreirao sa svojim timom.

Gurmanski hram se nalazi u bivšoj železničkoj stanici Jinrikisha, zgradi staroj preko 100 godina. A vlasnik je niko drugi do filmska zvezda Džeki Čen. On poseduje razna imanja širom jugoistočne Azije. Sada i restoran Born. Otvorio je svoja vrata u junu 2022. godine i zauzima prizemlje

Kvalitet na prvom mestu

Born Restaurant se nalazi na stanici Jinrikisha, jednoj od retkih istorijskih zgrada u Singapuru. Vlasništvo je glumca Džeki Čena (© Oven Raggett)

Lokalni glavni kuvar Zor Tan vodi restoran. Zapravo, želeo je da otvori nešto manje, intimnije. Ali restoran na takvoj lokaciji - gotovo da ne možete reći ne. I tako je Zor Tan preuzeo imanje i otvorio restoran Born.

„Ovde se računa kvalitet, a ne kvantitet“, kaže Alan Bar.

Raspored objekta čini planski i renovacioni kompleks. Jedva da postoje pravi uglovi. “U principu, tlocrt je trouglast“, kaže Alan Bar. “I morali smo da dizajniramo razumnu podelu prostora unutar njega.“

Oblak papira

Zahtevi su bili visoki. Morao je da postoji prostor za bar, privatni salon, otvoreni salon, glavnu trpezariju, pultova sedišta i izložbenu kuhinju, plus naravno kuhinju, kancelariju i sanitarne čvorove. Nameštaj: plemenit, kitnjast, razigran. Jedan od mnogih detalja je skulptura koju je dizajnirao holandski umetnik papira koja kao oblak lebdi iznad glavne trpezarije.

Visoki standardi dizajna proširuju se i na toaletne prostorije, gde Geberit proizvodi dominiraju ispred i iza zida. Sigma Duofik instalacioni elementi otvaraju put za AkuaClean Sela tuš toalete u toaletima. Geberit pisoari su takođe ugrađeni u gospodu. Oni su dopunjeni Sigma 10 aktuatorskim pločama sa infracrvenim okidanjem u visokokvalitetnom premazu od nerđajućeg čelika.

Oblak papira lebdi iznad glavne trpezarije novog singapurskog zvezdanog restorana Born (© Owen Raggett)
Born Restaurant se nalazi na stanici Jinrikisha, jednoj od retkih istorijskih zgrada u Singapuru (© Owen Raggett)
Toaleti su opremljeni Geberit AquaClean Sela tuš toaletima i Geberit pisoarima, između ostalog (© Owen Raggett)

Činjenice