Pluvia spasava fudbalStadioni širom sveta

Pluvia krovni sistem odvodnje je postavljen na brojnim fudbalskim stadionima. Ovo ima smisla iz više razloga.

Kada pljušti, fudbal nije zabavan - barem ne kada stojite na terenu. Međutim, mnogi fudbalski stadioni imaju natkriveni prostor za gledaoce; a na mnogima od njih je ugrađen Geberit Pluvia krovni sistem odvodnje. Kao rezultat, publika slavi na suvom.

Sistem usisava vodu sa krova preko dovoda nalik na lonce koristeći negativni pritisak. Cevi se brzo potpuno pune vodom. Stvorena je zatvorena vodena kolona brzog protoka. Snaga usisavanja stvara visok kapacitet drenaže, tako da je potrebno relativno malo ulaza na krovu. Zahvaljujući ovoj snazi, voda može da teče horizontalno na veće udaljenosti do odvodnih cevi.

Prednosti za arhitekte i gradnju

Prema rečima proizvodnog menadžera Geberita Andreasa Mozebaha, ovi bodovi su glavna prednost sistema u izgradnji stadiona. Krov retko pokriva ceo stadion. Teren ostaje otvoren, zidovi su samo spolja. Odvodne cevi se mogu jednostavno instalirati tamo, čineći duže horizontalne cevi neizbežnim. „Pluvia je stoga idealno rešenje za izgradnju stadiona.

Ovome se dodaje i veliki kapacitet odvodnih lonaca. „Krov stadiona ima veliku površinu“, kaže. „Pluvia sistem za odvodnjavanje postiže visok učinak sa malo materijala. Dakle, ceo krov stadiona može da se odvodi sa samo nekoliko odvodnih cevi“, kaže Andreas Mozebah. To znači da sistem zahteva malo prostora i nudi veliku arhitektonsku slobodu, što je važan faktor u izgradnji stadiona. „Stadioni su obično arhitektonski eksponati.

Širom sveta, Pluvia se koristi na fudbalskim stadionima. Evo primera.

Allianz Arena, Minhen, Nemačka (© Pixabay)

Allianz Arena, Minhen, Germany

Dizajniran od strane arhitekata iz Bazela Herzog & de Meuron i otvoren 2006. godine, Allianz Arena u Minhenu se smatra ikonom savremene izgradnje stadiona. Spoljna školjka se ljulja u krovnu površinu, krasi je skoro 2800 vazdušnih jastuka u obliku dijamanta. Opterećenja krova se sa 48 čeličnih nosača prenose spolja u nosače armiranobetonske konstrukcije. Geberit Pluvia krovni sistem se postavlja na krovni svod. Za njegovo povezivanje sa odvodnim cevima korišćene su savitljive priključne cevi.

Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbejdžan(© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Baku Olimpiyat Stadion, Baku, Azerbejdžan

Nacionalni stadion u Bakuu prima nešto više od 69.000 gledalaca. To je fudbalski stadion i atletska arena u jednom. Paneli pričvršćeni za fasadu sijaju jarkim bojama i tako pomalo podsećaju na Allianz arenu u Minhenu. Čelični krov je morao biti posebno proračunat za privremena opterećenja kao što je vetar, ali i za progibe i naprezanja. Na krovnoj površini stadiona Geberit Pluvia obezbeđuje savršenu odvodnju.

Vodafone Arena, Istanbul, Turska (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanbul, Turska

U novom domu fudbalskog kluba Bešiktaš može da smesti 42.000 gledalaca. Stadion se nalazi na evropskoj obali Bosfora sa pogledom na okrug Uskudar. Zahvaljujući zaštiti spomenika, očuvan je deo starog stadiona sa južnom fasadom i zapadnom glavnom ulaznom kapijom. Arhitekta je uspeo da spoji stare komponente sa modernim konceptom. Krov stadiona se sastoji od membrane od staklenih vlakana presvučene silikonom. Pluvia odvodi kišnicu sa prilično ravnog krova.

Nacionalni stadion Varšava, Poljska (© Pixabay)

NAcionalni stadion Varšava, Poljska

Nacionalni stadion u Varšavi izgrađen je za Evropsko prvenstvo 2012. Zasnovan je na postojećem stadionu Dziesieciolecia koji se raspada, koji je napušten za sportske svrhe 1988. Izgradnja stadiona je sistematski podeljena na dva dela. Tribina se sastoji od montažnih betonskih delova. Iznad njega je krov od čelične žičane mreže sa tekstilnom membranom. Unutrašnji krov se sastoji od mobilnog membranskog jedra koje se preklapa preko terena. Geberit Pluvia sistem obezbeđuje sigurno odvodnjavanje krova.

Cape Town Stadium, Kejptaun, Južnoafrička Republika (© Pixabay)

Cape Town Stadion, Kejptaun, Južnoafrička Republika

Prvobitno izgrađen sa 64 000 sedišta, južnoafrički stadion Svetskog prvenstva u Kejptaunu nalazi se blizu atlantske obale, ali i blizu centra grada Kejptauna. Stadion je posebno karakterističan po zakrivljenom krovu od laminiranog stakla. Ovo je napravljeno od prozirnog stakla u sredini, sa emajliranim prstenom na spoljašnjoj strani radi smanjenja toplote i intenziteta svetlosti. Odvodnjavanje krova vrši se preko Geberit Pluvia sistema.