Urbana dnevna sobaPasilan Konepaja, Helsinki (FI)

To je jedna od najpoznatijih industrijskih zgrada u Finskoj i obeležje Helsinkija: proizvodne hale železničke fabrike Konepaja pretvorene su u urbani dnevni boravak za stanovništvo.

Osnovana 1903. godine, železnička fabrika Konepaja u centru Helsinkija je kompleks od tri industrijske zgrade, od kojih su dve navedene. Finske državne železnice su ovde gradile putničke i teretne vagone. Proizvodnja se postepeno gasila od 1990-ih pa nadalje. Godine 2018. bivši američki ambasador u Finskoj Bruce Oreck i njegovi poslovni partneri kupili su zgradu fabrike, postavljajući temelje za njeno pretvaranje u kulturno sastajalište za stanovnike Helsinkija.

Raznovrsna konverzija

Ponuda u Konepaji je već izuzetno raznolika. Prvi zakupci uključuju Finsko nacionalno pozorište, objekat za trendovski sport padel tenis, barove, klubove i supermarket. Do kraja ove godine biće dodata lokalna mikropivara, restorani i poslovni prostor.

Potrebno renoviranje

Fabrika postaje dnevna soba (© Kansallis Teatteri)

Da bi se ova inspirativna „dnevna soba“ omogućila, neophodna je intenzivna saradnja svih uključenih strana. Posebno u preuređenju navedenih objekata: zbornice i farbare.

Na halama koje su bile izgrađene od crvene cigle, kamenih stubova i drvenih stubova nisu bile dozvoljene promene. To je uticalo i na odvodnjavanje krovova. Ovde se kao najbolje rešenje pokazao Pluvia krovni drenažni sistem iz Geberita, koji je mogao da se ugradi sa minimalnim brojem pričvršćenja na istorijske zidove. Kako horizontalni cevovodi ne zahtevaju nagib i koriste manje dimenzije od normalnih sistema za odvodnjavanje, takođe je bilo moguće uštedeti dosta prostora.

Promena se nastavlja

Ponuda u Konepaji je izuzetno raznolika. Barovi, klubovi, sportska i kulturna dešavanja ovde nalaze dovoljno prostora (© Kansallis Teatteri)

Međutim, dalji razvoj i konverzija područja još nije završena. Grad Helsinki je prošle godine, kao vlasnik okolnog zemljišta, počeo sa izradom planova za hotel, kancelariju i maloprodajnu zgradu.

U tu svrhu je raspisan konkurs za dizajn. Pobednički projekat uključuje višespratnicu - zove se “Krov za Helsinki“.

Činjenice

Geberit Know-how

Galerija