Mocartovo carstvoOpernhaus, Chemnitz (DE)

Sagrađena 1909 od strane Richard Möbius i renovirana neoliko puta od tada, Chemnitz Opera smatra se jednom od najmodernijih zgrada opere u Evropi. Kako bi se pripremili za 2025. godinu, kada je Kemnic nemačka Prestonica kulture, drevno pozorište dobija potpuno nove sanitarne objekte koji uključuju i Geberit proizvode.

Uz Operu, König-Albert muzej and Petrikirche, na Theaterplatz čine najatraktivniji ansambl zgrada u nemačkom gradu Kemnic. Mesto sastanka za ljubitelje kulture, Opera ima turbulentnu istoriju.

Zgrada sa dugom istrijom

U periodu između industrijalizacije i početka Prvog svetskog, Kemnic je doživeo istinski građevinski procvat, tokom kog je niklo više od 100 javnih zgrada. Ovo je takođe bio preiod u kom je izgrađena Opera. U “Jugendstil” dizajnu, izgrađena je 1909, a delo je lokalnog arhitekte Richard Möbius. Nakon što je u Drugom svetskom ratu pretpela ozbiljnu štetu, ponovo je zgrađena između 1947. i 1951, a toko devedesetih podvrgnuta je obimnom renoviranju.

Nove sanitarne prostorije

30 godina kasnije, vlasnici su iskoristili pandemiju - zatvaranje za publiku, da urade kompletan remont sanitarnih prostorija. Ukupno 15 sanitarnih prostorija opremljeno je Geberit instalacionim sistemima i sanitarnom keramikom. Između ostalog, postavljene su Geberit Acanto Rimfree WC šolje. One nude integrisanu ventilaciju neprijatnih mirisa i quick-release šarke, koje omogućuje da se WC sedište skine jednim potezom, radi lakšeg čišćenja. Kao vrlo značajno, postavljene su sensorske beskontaktne Geberit armature, urinali i tipke za aktiviranje ispiranja.

Veliki broj posetilaca

Instituciji kao što je Chemnitz Opera važne su pouzdane sanitarne instalacije sa dokazanom izdržljivošću Uostalom, zgradu zaštićene baštine, koja prima do 720 posetilaca, poseti više od 70.000 gostiju godišnje. Program Opere ima širok spektar predstava, za sve starosne grupe i kuse, od klasičnih do modernih opera, preko baleta i mjuzikala. Kemic je nominovan za Kulturnu prestonicu 2025. Očekuje se da će te godine posetioci doći iz svih delova Evrope.

Činjenice

Galerija