Inovacija u praksiEkologija i tehnologija postaju jedno

Prave ideje zahtevaju pravu lokaciju, a Melbourne Connect je to. Kompleks u australijskoj metropoli Melburnu objedinjuje digitalnu tehnologiju i ekološko know-how. Uz podršku Geberita.

Može li zgrada zaista da doprinese pronalasku rešenja za globalni problem? Melbourne Connect svakako to želi. Gledano spolja, može delovati da kompleks nudi samo prostor. Ali njegova otvorena, pristupačna arhitektura, stvara pravu sredinu za know-how transfer i saradnju.

Ideja je potekla od Univerziteta Melburna: napraviti centar za istraživanje tehnologija budućnosti i prenos znanja između nauke i poslovnih veština u srcu Innovation District-a u Meburnu. Melbourne Connect, koji je otvoren u aprilu 2021. je mnogo više od toga: mesto za sastanke, poslovnu saradnju, centar za početke, vrtić za 90-oro dece i studentski dom od 376 stanova.

Održivost u praksi

Melbourne Connect, inovativni centar za prenos know-how (© Peter Casamento, Marc Williams)

Sama zgrada je namenjena rešavanju problema modernog društva: smanjenje koncentracije CO2 u atmosferi, ekonomičnost u korišćenju vode i očuvanje prirodnih resursa. Melbourne Connect nagrađen je sa 6 Green Stars nagrada koju dodeljuje Green Building Council Australije, zbog svog održivog koncepta. Uz to, kompleks je dobio 5 od 6 zvezda za energetsku efikasnost i 4.5 zvezda za uštedu vode od strane australijske vladine inicijative NABERS Rating.

Šta je toliko posebno kod Melbourne Connect-a? Posebno razvijen dizajn fasade optimizuje izloženost sunčevoj svetlosti i upotrebu dnevnog svetla. Senzori mere klimatske parametre unutar zgrade i tako kontrolišu energetske potrebe. Sama kontrola baze podataka smanjuje potrošnju energije za 33 posto. Uzgred, energija se prikuplja geotermalno i preko solarnih sistema.

Prirodno sa Geberitom

Melbourne Connect, inovativni centar za know-how transfer (© Peter Casamento, Marc Williams)

Zahvaljujući ponovnoj upotrebi kišnice, štedi se i pijaća voda - za impresivnih 20 posto. Savesna potrošnja vode je posebno važna u Australiji, gde su sve češći klimatski ekstremi. Zbog toga se kišnica smatra vrednim izvorom vode u kompleksu Melbourne Connect.

Geberit ekpertiza je od velike koristi kada je u pitanju odvodnja otpadnih voda. U dve od tri kule u Melbourne Connect, otpadne vode se odvode uz pomoć Geberit SuperTube sistema. Ovaj Geberit proizvod štedi prostor, materijal i resurse, te sam doprinosi zaštiti životne sredine.

Činjenice

Geberit Know-how

Geberit Know-how