Igranje sa svetlima ProvanseLUMA kulturni centar, Arles (FR)

Arl, glavni grad regiona Kamarge na jugu Francuske, ima novu atrakciju: iznad grada sa rimskim amfiteatrom blista na svetlosti sunca kula Frenka Gerija. To je obeležje kulturnog centra LUMA od 11 hektara.

Fondacija LUMA, koju je osnovala švajcarska mecena Maja Hofman, je 2010. godine kupila industrijsku pustoš u blizini centra Arla. Jedanaest godina kasnije, na ovom mestu je otvoren kulturni centar LUMA Arles. Sastoji se od prostranog parka sa studijima i smeštajem umetnika, sale za velike događaje, centra za obuku, laboratorija i kafića, čime se obezbeđuje koherentna infrastruktura za kulturne događaje i izložbe svih vrsta. U severoistočnom delu parka, vidljiva izdaleka, stoji zgrada kule kanadsko-američkog arhitekte Frenka Gerija.

Nepogrešiv pečat arhitekte

Kao i kod mnogih zgrada koje je dizajnirao Gehri, gotovo je nemoguće shvatiti strukturu i unutrašnji raspored ove zgrade na prvi pogled. Kula visoka 56 metara uzdiže se iz trospratne staklene konstrukcije u obliku bubnja, koja se neredovito sužava prema vrhu. Na 10 spratova, ova kula sadrži različite izložbene i događajne prostore, kafeteriju i kancelarije i arhivu uprave LUMA.

Obejkat fotografije u svako doba dana

Fasada kule sastoji se od 53 kutije sa ogledalima i skoro 11.000 specijalno obloženih aluminijumskih panela. Iz daljine izgledaju kao svetleći oklop. U zavisnosti od doba dana, reflektuju svetlost u veoma različitim raspoloženjima. Na ovaj način Frenk Geri postavlja zaista jedinstven spektakl sa čuvenim svetlom Provanse.

Fascinanta unutrašnjost

Unutar tornja preplavljenog svetlom, oko takođe može uživati u obilju pažljivo odabranih materijala i uzbudljivih perspektiva. Impozantno stepenište sa više namotaja povezuje podove staklenog bubnja, a svako ko se usudi može da koristi tobogan na putu dole. Visoka estetika je takođe bila prioritet u građevinskoj tehnologiji. Oko 80 toaleta u kulturnom centru ispira se Geberit tehnologijom skrivenog ispiranja. Za aktiviranje ispiranja korišćene su i atraktivne Sigma50 ploče od brušenog hroma i beskontaktna Sigma80 .

Činjenice

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerija

Pretplatite se na eViewGeberit newsletter za arhitekte

Kolaž (© Geberit)

Širom sveta, Geberit proizvodi i rešenja se koriste u zgradama svih vrsta. Na ovoj stranici naći ćete izbor najzanimljivijih objekata.

Povremeno, „eView“, Geberit referentni bilten, uzima neku aktuelnu temu iz građevinske industrije. Pored spektakularnih primera projekata, “eView“ nudi intervjue sa arhitektama, građevinskim stručnjacima i dizajnerima, kao i dodatne informacije.