Šareni dom za studenteLivinnX, Krakov (PL)

Studentska rezidencija LivinnX u univerzitetskom gradu Krakovu u Poljskoj dokazuje da studentski dom takođe može da ima: moderan dizajn, tehnologije za uštedu resursa i prostor za zajednicu.

Put do slatkog studentskog života često je težak. Fakultetska diploma je samo prva prepreka. Mesto za život, pristupačno, centralno locirano, dostupno javnim prevozom, u lepom kraju, je drugo. Pronalaženje takvog mesta u gusto naseljenim metropolama sa visokim cenama je noćna mora.

Tako je i u Krakovu. U poslednjih 20 godina, grad na jugu Poljske razvio se u istočnoevropski centar za nove tehnologije i nauke. Sa svojih jedanaest univerziteta, nekadašnji kraljevski grad je magnet za studente, ne samo iz Poljske. Ovde studira oko 51. 000 mladih ljudi. Shodno tome, pristupačno stanovanje je retko.

Mesto na kom živi istorija

Više od 700 učenika se sada nalazi ovom u kvartu natopljenom istorijom, u ulici Romanovicz. U neposrednoj blizini nalazi se i poseban muzej – nekadašnja fabrika emajliranog posuđa Oskara Šindlera, koji je tokom Drugog svetskog rata spasao živote oko 1200 jevrejskih prinudnih radnika.

Arhitektonski studio Make It sa IMB Asimetria u potpunosti je obnovio bivšu industrijsku zgradu od sedam spratova. Novi studentski dom sada je mnogo više od studentskog doma. Šaren, prostran i opremljen sa brojnim salonima, LivinnX-ov dizajn enterijera stvara prostor u kom studenti mogu da provode vreme zajedno, za prijatne večeri sa roštilja i večeri za diskusije na krovnoj terasi, za zajedničko kuvanje u zajedničkim kuhinjama, za zajedničko učenje u integrisanoj biblioteci. Sala za vežbanje, kao i spa centar sa saunom i đakuzijem zaokružuju sadržaje za slobodno vreme ovog studentskog doma. Ukratko: LivinnX je sve ono što je današnjem studentu potrebno.

Ekološki dizajn za najmanje prostorije

Čak i najmanja kupatila otkrivaju individualan ukus korisnika (© Jaroslaw Kakal/Geberit)

Opremanje pojedinačnih stambenih jedinica i njihovih kupatila je takođe izazov. Geberit proizvodima doprinosi tome, iz više razloga. Prvo, WC šolje iz Geberit Kolo Modo serije jee kompaktna, što je veliki plus u vlažnim prostorijama veličine 2,8 m². Sa druge strane, visok kvalitet proizvoda savršeno ispunjava svrhu opremanja kupatila za mlade stanare na funkcionalan i izdržljiv način. Zahvaljujući tehnologiji bez ivica, izuzetno se lako čiste. Dvostruko ispiranje kao standard u kupatilima olakšava smanjenje potrošnje vode. Moderan dizajn, visok kvalitet i pažljivo korišćenje resursa ovde idu ruku pod ruku.

Činjenice

Geberit Know-how

Geberit Know-how

  • Instalacioni sistemi Kolo Technic Gt
  • Kolo Modo Rimfree WC šolje

Galerija