"Istorjske zgrade su moja strast"Intervju Deniz Alkan

Njena profesija: arhitekta. Njena strast: renoviranje. Deniz Alkan, specijalista za konzervaciju i vlasnica hotela Turkish House u Istanbulu, o svojoj fascinaciji istorijskim građevinama.

Stručnjak za restauraciju i vlasnica hotela: Deniz Alkan u dvorištu posebno preuređenog Hotela Turkish House u Istanbulu (© Haidar Ercin)

Kako to da ste dobili Tursku kuću?

Istorijska zdanja su moja velika strast. Uvek ih gledam sa divljenjem i ljubavlju. U međuvremenu sam bila uključena u renoviranje oko 200 istorijskih objekata. Dakle, imalo je smisla nabaviti i obnoviti takvu zgradu. U to vreme moj sin je studirao poslovnu administraciju i turizam. Došao je na ideju da vodi kuću kao butik hotel.

Šta renoviranje čini uspešnim?

Uspešna renovacija čini pravdu za zgradu. Originalni materijali i prvobitni plan zgrade su sačuvani, restaurirani i preneti u budućnost, ponovo upotrebljivi. Možda će biti potrebno pronaći novu funkciju za zgradu ako originalna više nije moguća. Ali nova funkcija takođe mora da poštuje plan zgrade i kapacitet zgrade za korišćenje

Na kakve ste izazove naišli tokom renoviranja?

Zgrada se nalazi na istorijskom poluostrvu Sultanahmet. Ovde uvek morate očekivati arheološke ostatke. Tako je i bilo: prilikom obnove naišli smo na ostatke zidova i građevina iz kasnovizantijskog do ranog osmanskog perioda. Za vlasnike ovakvo otkriće pre svega znači prekid izgradnje. Sve se mora istražiti, dokumentovati i dobiti dozvole. Štaviše, građevinski radovi ne smeju oštetiti artefakte. Na kraju krajeva, to je naše istorijsko i kulturno nasleđe.

Šta vam je bilo posebno važno u pogledu arhitekture i dizajna?

Sebe vidimo kao domaćine. Važno nam je da naše goste dočekamo sa toplinom i gostoprimstvom tipičnim za našu kulturu. Različiti strukturni elementi i nameštaj takođe doprinose ovoj atmosferi.

Sobe hotela Turkish House opremljene su Geberit proizvodima. Šta vas je ubedilo?

Nekoliko stvari ide u prilog Geberitu: kao prvo, odlučili smo se za sisteme sa dvostrukim ispiranjem kako bismo uštedeli vodu. S druge strane, naša kupatila nemaju standardne dimenzije, zbog čega su bila neophodna individualna i fleksibilna rešenja. Pod tušem, na primer. Geberit je takođe ponudio odgovarajuće proizvode za ovo: CleanLine tuš kanalice se mogu seći po potrebi. Tanke iCon WC šolje takođe se savršeno uklapaju u prostorije različitih veličina. Pre svega, međutim, uverili su nas i usluga i kvalitet Geberit proizvoda.

O Deniz Alkan
Deniz Alkan je turski arhitekta, dizajner i specijalista za konzervaciju. Studirala je arhitekturu na Tehničkom univerzitetu ITU u Istanbulu. Specijalizovala se za očuvanje i restauraciju arhitektonskih spomenika. Zajedno sa partnerom osnovala je kompaniju koja se bavi restauracijom istorijskih građevina. Istovremeno, ona je predsednik Udruženja konzervatora istorijskog okruženja i građevina i član je upravnog odbora Komore arhitekata Istanbula. Od 2022. godine vodi hotel Turkish House u istanbulskoj istorijskoj četvrti Sultanahmet kao porodični posao.