Mađarski zeleni neboderMol Campus, Budimpešta (HU)

Budimpešta je dom projekta svetionika. MOL Campus nije samo najviša zgrada u Mađarskoj, već je i uzor održive arhitekture. Zbog toga je zgrada već dobila sertifikat BREEAM Excellent.

MOL Campus u Budimpešti je zapanjujuća nova zgrada. Sa visinom od 143 metra, 28-spratnica od stakla u mladoj stambeno-poslovnoj četvrti BudaPart smatra se najvišom poslovnom zgradom u Mađarskoj.

Zbog svoje veličine, novo sedište međunarodne naftne i gasne kompanije MOL Group sa sedištem u Budimpešti nije naišlo samo na entuzijazam. Međutim, „kancelarija budućnosti“ je dobila priznanje svojom strategijom održivosti. Graditelji su težili svetski poznatim sertifikatima održivosti BREEAM Excellent i LEED Platinum. Sada su postigli prvo.

Grejanje sa obnovljivom energijom

Vidljivo izdaleka: Sa svojih 143 metra visine, MOL Campus je sada najviša zgrada u Mađarskoj (© MOL Gruppe)

Ključni faktor za nagradu bio je sistem grejanja i hlađenja, koji u potpunosti radi na obnovljivu energiju. Više od 300 geotermalnih sondi postavljeno je na dubinama do 120 metara, pokrivajući trećinu potreba za grejanjem i hlađenjem. U vreme najvećeg opterećenja, sistem grejanja se takođe može dopuniti daljinskim grejanjem. 900 kvadratnih metara solarnih kolektora na krovu i integrisani sistem upravljanja zgradom takođe doprinose ekološki prihvatljivom energetskom bilansu.

Voda je takođe dragocena roba u ovoj zgradi. Otpadna voda i kišnica se prečišćavaju, skladište i ponovo koriste za ispiranje toaleta i zalivanje zelenih površina. Cela zgrada je opremljena Geberit Pluvia krovnim drenažnim sistemom i kompletom za pomoćni preliv. Geberit proizvodi su se takođe oslanjali na sanitarne prostore kako bi se ispunili zahtevi visokog kvaliteta. Između ostalog, ugrađeno je više od 400 Acanto WC šolja, nekoliko hiljada metara cevovodnih sistema i brojni instalacioni elementi i vodokotlići sa ekološki prihvatljivim sistemom dvostrukog ispiranja.

Između ostalog, ugrađeno je više od 400 Acanto WC šolja, nekoliko hiljada metara cevovodnih sistema i brojni instalacioni elementi i vodokotlići sa ekološki prihvatljivim sistemom dvostrukog ispiranja.

Zeleno okruženje

U novom sedištu MOL Grupe ima 2500 radnih mesta (© MOL Group)

Novu znamenitost Budimpešte dizajnirao je globalni arhitektonski studio Foster + Partners zajedno sa mađarskim Finta Studiom. „Planiranje i izgradnja trajali su više od pet godina“, kaže Tibor Gaspar, inženjer građevinskih usluga u kompaniji Koros Consult Ltd. Projekat je završen do kraja 2022. godine.

Na oko 86.000 kvadratnih metara izgrađena je površina veličine dvanaest fudbalskih terena, 2.500 radnih mesta, nekoliko restorana, konferencijskih sala i fitnes studio. Bujne bašte povezuju poslovne prostore, približavajući prirodu i posao. Trešnja na vrhu je javno dostupna krovna bašta sa pogledom koji je - baš kao i zgrada - senzacionalan.

Činjenice