Mesto gde se svira muzikaKuća mađarske muzike, Budimpešta (HU)

„Kuća mađarkse muzike“ u istorijskom parku mađarske prestonice Budimpešte sa lakoćom stvara harmoniju između prirode i umetnosti. Njegova arhitektura je poziv svim stanovnicima grada da uđu i slušaju

U gradskom parku Budimpešte izgleda da izbija iz zemlje ogromna pečurka. Raste između i oko drveća. To je odgovor japanskog arhitekte Sou Fudžimota, koji je u arhitekturi, na pitanje: Šta znači izgraditi novu zgradu u istorijskom parku?

Kao park iznutra

Ko god uđe u Dom kulture od 9.000 kvadratnih metara sa koncertnim salama, muzejom, bibliotekom, kao i brojnim radionicama, jednom će nogom stati u park star 200 godina u Budimpešti, barem u ulaznom delu. Sou Fujimoto je bio inspirisan oblikom zvučnih talasa prilikom projektovanja krovne konstrukcije. Istovremeno, razigrano zatalasanu krošnju perforira oko 100 kraterskih udubljenja različitih oblika i veličina u kojima raste parkovsko drveće. Krovna konstrukcija osigurava da se zgrada skladno uklopi u okolinu.

Granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora zamagljuje se u ovoj zgradi, međutim, ne samo vertikalno već i horizontalno. Fasada se sastoji od 94 termoizolovane staklene ploče visine do 12 metara. Tako su posetioci koncerta uvek okruženi prirodom, čak i u providnom ulaznom holu.

Otvoreno za sve

Kao što park nastavlja da raste u zgradi, umetnost ove kulturne institucije nastavlja da deluje u parku. To je obezbeđeno otvorenim binama, koje su zaštićene krovom, ali otvorene na sve strane. Ukratko, na nekim koncertima jednostavno sedite u parku.

Otvorenost prema prirodi, prema publici, program je ovog kulturnog zdanja. Svojom arhitekturom, „Kuća mađarkse muzike“ pokazuje da su umetnost i kultura deo grada i njegove svakodnevice, otvorene i dostupne svima.

Vrhunksi dizajn i održivost

Nije ni čudo što je „Kuća mađarske muzike” privukla pažnju međunarodne arhitektonske i kulturne zajednice. Godine 2019. proglašen je za najbolji projekat javne arhitekture u Evropi na prestižnom takmičenju International Properti Avards u Londonu, a 2020. je osvojio kategoriju za najbolju upotrebu muzike u razvoju imovine na American Music Cities Avards.

Pažnju je privukao i održivi koncept ovog objekta. To uključuje ne samo energetski efikasnu tehnologiju grejanja i hlađenja, već i maksimalno korišćenje prirodnih resursa dnevne svetlosti i kišnice. Geberit je svojim sistemima za ispiranje i odvodnju doprineo efikasnom odlaganju otpadnih voda. Pored toga, Geberit je podržao elegantan dizajn enterijera sa Selnova Comfort i Smyle.

Činjenice

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerija