U senci zida palateHotel Turkish House, Istanbul (TR)

Butik hotel Turkish House je istovremeno i arheološko nalazište i gostionica. Putovanje kroz istoriju Istanbula počinje ovde u unutrašnjem dvorištu. Savremeni komfor pruža Geberit, između ostalih.

Temelji ove kuće stari su oko 1000 godina, zidovi dobrih 200. Uprkos starosti, ova kuća je puna života od ponovnog otvaranja 2022. godine. U senci baštenskog zida Velike palate, odmah do najpoznatije znamenitosti starog grada Istanbula, ljudi ovde spavaju, doručkuju i razgovaraju. Turisti koji stižu iscrpljeni od vrućine i vreve turske metropole nalaze oazu mira u hotelu Turkish House.

Pažljivo renovirano

Pre i posle: zgrada pre renoviranja (© Hotel Turkish House)
Pre i posle: zgrada 2022. nakon renovacije (© Haydar Erçin)

Za one koji su zainteresovani za istoriju, ovo mesto ima posebnu draž. Tokom renoviranja kuće otkriveni su antički ostaci susednog kompleksa carske palate. Arhitekta i vlasnik butik hotela, Deniz Alkan, dao je dase pokažu i učine vidljivim iza zastakljenih panela.

Zgrada podignuta na ovim ostacima zida je sa kraja 18. veka. Prvobitna stambena zgrada je više puta obnavljana, tako da je vremenom izgubila prvobitnu namenu i karakter.

Turska kuća

Deniz Alkan je zgradi vratio njen karakter. Kuća je građena u tradicionalnoj drvenoj gradnji. Unutrašnji zidovi nose malter od krečne paste, peska i prašine od cigle, rađen po tradicionalnoj metodi. Od pločica do nameštaja i osvetljenja, korišćeni su lokalni tradicionalni materijali i nameštaj. „Želimo da naši gosti iskuse toplinu turskog doma“, kaže Deniz Alkan.

Kvalitet i komfor u kupatilu

Geberit, između ostalih, pruža moderan komfor i higijenu u hotelu Turkish House. Kupatila butik hotela arhitekta je opremio Geberit proizvodima, iza i ispred zida. Deniz Alkan komentariše: „Iznad svega, ubedili su nas i usluga i kvalitet Geberit proizvoda

Činjenice

Galerija