Haute zgrada na reci AmstelHAUT Amsterdam

Najviši sertifikovan nivo održivosti BREEAM, najviša drvena zgrada u Holandiji i udoban život u srcu holandske prestonice: HAUT AMsterdam kombinuje sve aspekte modernog življenja, Geberit know-how ima svojg udela.

Zadatak je bio sve sem jednostavan. 2016, grad Amsterdam je otvorio tender za građevinski projekat na zemljištu u Amstelkwartier, u bivšoj industriskoj zoni. Cilj je bio izgradnja stambenog objekta koji ispunjava zahteve zelene gradnje.

Pet godina kasnije, Amsetrdam se sa pravom ponosi novim simbolom modernog, održivog življenja. 73 metra visoka stambena zgrada, najviša je drvena zgrada u Holandiji i pruža svojim stanarima neverovatan pogled na reku Amtel, Stadshaven Amstelkwartier marinu, i na Somerlust park.

Urbano

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

Međutim, HAUT Amsterdam – nova zgrada visoke mode u holandskoj prestonici - ima da ponudi mnogo više od upečatljive fasade i prelepog pogleda. Ova zgrada od 21 sprata dom je za 52 stana srednjeg cenovnog ranga. Stabilnost zgrade osigurana je betonskom podlogom na betonskim temeljima, što je apsolutno neophodno u gradu kao što je Amsterdam, gde su podrumi u nivou podzemnih voda. Međutim, glavna konstrukcija napravljena je od drveta, sa 2.800 m3 postavljenih kroz nju.

Održivi materijali za gradnju

Drvo je održiv materijal koji ne škodi životnoj sredini. Štaviše, može se reciklirati. Drvo skladišti CO² i time doprinosi smanjenju koncentracije CO² u atmosferi. 2,800 m3 drveta koje se načlazi u zgradi skladišti 2,500 tona CO² ukupno, što odgovara godišnjoj emisiji CO² za nekih 400 domaćinstava.

Međutim, nije samo to doprinelo najvišem BREEAM* sertifikatu za zelenu gradnju. Stambeni objekat impresionira i drugim kvalitetima. Uy Geberit PE-HD cevni sistem, 99% ki[nice se skuplja i koristi za zalivanje krovnih vrtova. Sistem odvodnje sa Geberit Silent-db20 i Geberit Sovent cevima predstavlja rešenje koje štedi prostor i obezbeđuje zvučnu izolaciju. Fasada je napravljena od trostrukog stakla koje reflektuje toplotu i opremljena je solarnim panelima za proizvodnju energije, koji se nalaze na krovu. Maksimalna dnevna svetlost i ventilacija kontrolisana snagom vetra pomoću CO² senzora obezbeđuju ugodnu klimu - pravi luksuz u centru ovog gusto naseljenog grada.

*BREEAM: Poreklom iz Velike Britanije (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) je sistem za procenu ekoloških i sociokulturnih aspekata održivosti zgrada.

Činjenice

Geberit Know-how

Geberit Know-how

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)