Zeleni aerodromDo novih visina

Krug (The Circle) je pravi primer gradnje visoke gustine, zauzima 30,000 m² u osnovi i transformiše ih 180,000 m² iskorišćenog prostora. Kompleks na najvećem švajcarskom aerodromu Cirih-Kloten postavlja nove standarde kada je održivost u pitanju. Geberit daje svoj doprinos velikim broje proizvoda.

Svakome ko stiže u Krug – pre leta na odmor, na primer - bilo bi oprošteno da pomisli da se nalazi u centru grada, a ne na aerodromu. Krug je moderan kompleks sa prodavnicama, barovima i restoranima, kancelarijama internacionalnih kompanija i kongresnim centrom za 2.500 gostiju. Dva Hyatt hotela i ambulanta kojom upravlja Univerzitetska klinika Ciriha zaokružuju pogodnosti koje nudi ovaj kompleks na 30.000 m² u osnovi. Koncept poznat kao gradnja visoke gustine, gde je svaki kubni metar važan i može se višestruko iskoristiti.

Pametno korišćenje vode

Pored svog modernog, fleksibilnog koncepta i savremenog izgleda, The Circle takođe ispunjava još jedan suštinski zahtev u savremenom društvu – a to je održivost. Otvoren za javnost od novembra 2020, The Circle postavlja nova merila iz ekološke perspektive. Kao rezultat, nova zgrada je dobila najvišu LEED platinastu ocenu od strane američkog Saveta za zelenu gradnju. Savremeni razvoj je takođe postao najveći građevinski projekat koji je do sada bio sertifikovan prema švajcarskim Minergie smernicama.

Između ostalog, rukovanje vodom doprinosi pozitivnoj proceni životnog ciklusa kompleksa zgrada. Zahvaljujući slavinama koje štede vodu i korišćenju kišnice kao tehničke vode, The Circle zahteva samo oko polovinu količine vode za piće u odnosu na normalne zgrade. Oko 85 odsto toaleta u zgradi se ispira tehničkom vodom. Geberit doprinosi ovom konceptu sa Pluvia krovnim sistemom odvodnje i Silent-db20 zvučno izolovanim cevnim sistemom.

Zeleno u srcu

Međutim, zeleno srce Kruga nalazi se pre svega u energetskoj mreži za snabdevanje toplotom i hlađenjem. Od 1.150 šipova u temelju, 850 je projektovano kao energetski šip. Leti, oni prenose višak toplote pod zemlju gde se ona skladišti kao energija. Zimi se ova toplota može koristiti za grejanje zgrade. Eksterna energija u obliku električne energije potrebna je samo za rad toplotnih pumpi i rashladnih uređaja. Deo električne energije se takođe proizvodi iz solarne energije, sa solarnim panelima postavljenim na svim odgovarajućim krovnim površinama.

Krug nije samo zelenog srca, već ima i sopstvena zelena pluća, sa 80.000 kvadratnih metara šume, livada i močvara pretvorenih u aerodromski park gde i putnici i stanovnici mogu da se opuste i uživaju u srcu prirode.

Činjenice

The Circle

The Circle

  • Arhitekta: Riken Yamamoto
  • Vlasnik: Flughafen Zürich AG i Swiss Life AG
  • Vođa projekta: HRS Real Estate AG
  • Dizajn parka: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Address: The Circle, Zurich Airport, CH-8058 Zurich

Galerija