Plutajuća lakoćaFerring Pharmaceuticals, Kastrup (DK)

Novo sedište farmaceutske kompanije Ferring Pharmaceuticals u Kastrupu, u Danskoj, praktično lebdi iznad vode. Geberitova stručnost je bila potrebna da bi se omogućila optička lakoća konstrukcije do staklene kupole.

Novo sedište farmaceutske kompanije Ferring Pharmaceuticals privlači pažnju u svakom pogledu. Smeštena u Kastrupu, na periferiji Kopenhagena, ova šestospratna zgrada uzdiže se iznad niskog kompleksa susedstva. Lokacija dodatno naglašava njen karakter solitera: okružena vodom sa sve tri strane, trouglasta zgrada označava granicu između zemlje i vode.

More sa svih strana

Tome doprinosi impozantna staklena fasada cele zgrade. Iznutra se pruža prekrasan pogled na moreuz Eresund između Kopenhagena u Danskoj i Malmea u Švedskoj. Istovremeno, dnevna svetlost se lako uliva u unutrašnjost, stvarajući svetlošću preplavljene prostore za kancelarije, predvorje, kafić i konferencijske sale.

Srce zgrade je atrijum, unutrašnji prostor iz kojeg se stepeništem ili staklenim liftovima može doći do okolnih prostorija. Staklena kupola se uzdiže iznad atrijuma, pružajući dodatno prirodno svetlo.

Poseban krov

Ova staklena konstrukcija krova je takođe bila jedan od najvećih izazova u ovom projektu za Foster&Partners arhitekte. Direktna lokacija zgrade na Baltičkom moru zahteva robusnu konstrukciju, jer mora da izdrži vetar i vremenske prilike tokom zimskih oluja. Krovna drenaža ogromnog kupolastog krova i krovnog prepusta sa sve tri strane takođe su postavili Geberitu izvanredan zadatak. Pored sistema za vodosnabdevanje, kompanija je projektu doprinela i Pluvia krovnom sistemu odvodnje. „Naše tehničko odeljenje je moralo da napravi posebne proračune kako bi pronašlo pravu lokaciju i konstrukciju za ugradnju sistema za odvodnjavanje Pluvia“, kaže Lenart Dal, koji je savetovao građevinsku kompaniju Dtek o upotrebi Geberit proizvoda. „Morali smo da uzmemo u obzir tačno kako će kišnica curiti iz kupole na krov da bi sistem za odvodnjavanje krova funkcionisao optimalno.

Sistem za odvodnjavanje krova uzima u obzir posebne uslove vetra i padavina na lokaciji - i pomaže da ova zgrada sa staklenom oblogom izgleda plutajuće lagano izbliza i iz daljine.

Činjenice

Galerija