Kuća na leduLedeni fjord centar, Ilulisat (DK)

Centar Icefjord čini nestanak spektakularnog polarnog pejzaža na zapadu Grenlanda svojom glavnom porukom. Poseban oblik zgrade predstavljao je izazov za lokalnu sanitarnu kompaniju.

Teško da se neki ljudski proizvod može takmičiti sa lepotom ove divljine, pa čak ni arhitektura. Nije slučajno što je ledeni fjord Ilulissat na zapadnoj obali Grenlanda pod zaštitom UNESCO-a: Svakog dana se 70 miliona tona leda odvoji od susednog glečera Sermek Kujallek i ulije u 6 km širok i 55 km dug fjord. Ovako se male i velike sante leda uvlače u zaliv Disko - i odaju utisak gotovo neiscrpne sile prirode.

Utisak je varljiv. Ovde, severno od arktičkog kruga, priroda je posebno krhka. Veličina ledenih masa na fjordu se prepolovila u poslednjoj deceniji.

Krilo razneseno vetrom

Ledeni fjord centar je jedina zgrada usred ledenog pejzaža (© Adam Mørk)

Ranjivost ove divljine ogleda se u Icefjord centru arhitekte Dorte Mandrup u Ilulissatu. Izgrađen na visokoj visoravni na ivici trećeg po veličini grada Grenlanda, centar za posetioce ne samo da gleda na spektakularni zaliv sa svojim lebdećim santom leda. Svojim oblikom krila stapa se sa ovim vetrom i snegom zavejanim pejzažom.

Noseća konstrukcija od vidljivih čeličnih ramova, drvenih elemenata i prozora od poda do plafona igraju ključnu ulogu u harmonizaciji usamljene zgrade sa okolinom. Izdužena silueta zgrade, uvijena u sredini, takođe omogućava da se kroz trouglaste i kvadratne prozore vide sve novi delovi prostora.

Zakrivljeni oblik zgrade je posebno predstavljao izazove za vodovodnu kompaniju koja je uključena. „I šahtovi i sve cevi morali su da se ugrade u zakrivljene zidove“, kaže Jesper Bredal, suvlasnik vodovodne i elektro kompanije VVS og El Firmaet A/S u Ilulissatu. Odluka u korist Geberit proizvoda bila je laka za njega i njegovog poslovnog partnera Jespera Hjorda Hansena: „Geberit sistemi su sigurni i pouzdani dugo nakon završetka instalacije“

Led u svoj svojoj raznolikosti

Krov Ledenog fjord centra je takođe terasa (© Adam Mørk)

Centar Icefjord čini osnovni element grenlandskog pejzaža, led ugrožen klimatskim promenama, njegovom glavnom porukom.

Izložba, dopunjena laboratorijom za led i bioskopom, koristi fizičke objekte i digitalne medije da ispriča priču o ledu, njegovom fizičkom nastanku i promeni, njegovim seizmografski merljivim kretanjima i njegovoj ulozi u istoriji klime.

Upravo ova kombinacija nauke, arhitekture i prirode proširuje naše razumevanje leda i njegovog značaja daleko izvan Grenlanda.

"Kvalitet i pouzdanost"Jesper Hjort Hansen i Jesper Bredahl, vodoinstalaterski i električni izvođači na Grenlandu

Jesper Bredal, suvlasnik vodovodne i elektro kompanije VVS og El Firmaet A/S u Ilulissatu (© Adam Mørk)
Jesper Hjort Hansen, suvlasnik vodovodne i elektro kompanije VVS og El Firmaet A/S u Ilulissatu(© Adam Mørk)

Šta razlikuje vaš rad od vodovodnih kompanija na kopnu u Danskoj?

U zimskim mesecima, a to je oko jedan do četiri meseca, imamo temperature između -15 i -20 stepeni. Ovo zahteva zimske mere predostrožnosti kao što su grejani šatori.

Da li obavljate montažne radove i tokom zimskih meseci?

Moramo da završimo sve radove na otvorenom do 1. oktobra. Zimi radimo unutar zgrade.

Da li su vam takođe potrebna posebna rešenja ili proizvodi?

Mi zapravo koristimo prethodno izolovane vodovodne i drenažne cevi sa grejanjem u tragovima.

Ovo nije prvi put da ste izabrali Geberit proizvode. Šta vas je ubedilo?

Jasno je da su kvalitet i pouzdanost Geberit proizvoda.

O Jesperu Hjort Hansenu and Jesperu Bredahlu
Jesper Hjort Hansen i Jesper Bredal su suvlasnici vodovodne i elektro kompanije VVS og El Firmaet A/S u Ilulissatu. Kompanija posluje više od 20 godina i trenutno zapošljava oko 100 ljudi.Osnovana kao tradicionalna vodoinstalaterska kompanija, VVS og El Firmaet A/S se dalje razvijala i danas nudi usluge u oblastima vodovoda, elektrike, grejanja, izolacije, metalnih konstrukcija i popravki automobila.

Podaci

Geberit Know-how

Geberit proizvodi
  • PE sistem odvodnje
  • Sigma vodokotlići
  • Duofix instalacioni sistemi
  • Sigma 70 tipke