Simfonija u zelenom i plavomDe Doelen u Roterdamu (NL)

Upravljanje vodama je centralni aspekt koncepta renoviranja kulturnog centra De Doelen. Pluvia, sistem za odvodnjavanje krova iz Geberita, ovde pruža dragocenu podršku.

Gromoglasni aplauz odjekuje velikom koncertnom dvoranom u De Doelenu, multifunkcionalnom kulturnom centru u Roterdamu. Holandski filharmonijski orkestar upravo je izveo Šesticu Čajkovskog. Međutim, nisu svi posetioci verovatno svesni ovoga: nije samo akustika u nacionalnom spomeniku De Doelen značajno poboljšana od njegovog renoviranja 2020. Nešto zaista fascinantno se dešava iznad glava posetilaca: renovirani krov De Doelen je odličan primer održivog upravljanja vodama.

Deo međunarodne inicijative za održivost

Ravan krov ima preko 2500 m² i prostire se oko bakarnog krova velike koncertne dvorane (© Plotvis and Kraaijvanger Architecten)

Renoviranje De Doelena odvijalo se u okviru međunarodnog projekta “7 Square Endavour“.

Ova međunarodna inicijativa na sedam različitih lokacija širom sveta ima za cilj da učini područja odgovarajućim za budućnost i suprotstavi se negativnim efektima urbanizacije kao što su zagađenje, toplotni stres i poplave.

Zeleni i plavi krov

Dvojica arhitekata Dave Hoffers (desno) i Carlo Bes u De Doelen-u

Zeleno-plavi krov sa terasom De Doelena - posebno njegov sistem upravljanja vodom - je od centralnog značaja

Oko bakarnih strana velike koncertne dvorane, površina od preko 2500 m² na krovu je zasađena sa 84 različite vrste autohtonog cveća, trava i bilja. Pet velikih hotela za insekte je čak integrisano.

Zelena površina se navodnjava kišnicom. U tu svrhu na krovu je postavljen rezervoar za vodu od 300 m³. Ovo štiti kišnicu - takođe uz pomoć Pluvia krovnog sistema za odvodnjavanje iz Geberita.

Manje poplava, bolji kvalitet života

Sistem upravljanja vodama ne samo da pomaže u sprečavanju poplava, već i uskladištena voda hrani biljke na krovu, a zelenilo pomaže u hlađenju zgrade. Organizacija za nacionalnu baštinu takođe je srećna: projekat krova De Doelena je dogovoren sa nadležnim za kulturno nasleđe i pokazuje da čak i nacionalni spomenik može doprineti poboljšanju urbanog kvaliteta života nakon renoviranja.

U ime održivostiIntervju sa Dejvom Hofersom, arhitektom iz biroa Citadel Aannemingsbedrijf B.V.

Geberit Pluvia sistem odvodnje krovova

Citadela je izvela nekoliko radova na zgradi De Doelen poslednjih godina - uključujući i oblast upravljanja vodama. Arhitekta Dejv Hofers nam daje kratak pogled iza kulisa.

Šta je bio izazov u ​​De Doelenu?

Dobili smo predlog od inženjerske firme koju je naručio grad. Dizajnirali su standardni sistem protoka za kišnicu. Naš zadatak je bio da proverimo da li se ovaj sistem uopšte može primeniti u zgradi.

Kakvi su bili uslovi na licu mesta?

De Doelen je pun cevovoda, električnih i akustičnih instalacija. Jednostavno nije bilo mesta za normalan sistem za sakupljanje kišnice. To je onemogućilo realizaciju prvobitne ideje.

Šta je na kraju bilo rešenje?

Morao je da se razvije novi sistem kako bi se ispunili zahtevi plavo-zelenog krova. Tada smo to shvatili - Pluvia krovni drenažni sistem iz Geberita. Razlog za to je bio što smo tražili cevi koje su bile što manje moguće zbog ograničenog raspoloživog prostora. Pluvia je bio jedini dostupan sistem koji je ispunjavao ove zahteve.

Šta ste naučili iz ovog projekta?

Pošto smo pobedili na tenderu, preuzeli smo razne druge poslove u De Doelen-u. Znamo zgradu kao svoj džep. (smeh) A znamo: ne bi trebalo da radite u De Doelen-u kada svira orkestar - jednostavno je preglasno.

O Citadeli
Citadel Aannemingsbedrijf B.V. je sveobuhvatna građevinska kompanija u regionu Roterdama. Fokus njenog rada je na (novoj) izgradnji i renoviranju objekata poput muzeja, konferencijskih centara i parkinga. To uključuje Pomorski muzej i Prirodnjački muzej u Roterdamu. Kompaniju je 2013. godine osnovao Jan van Lint.

Podaci