Mesto za učenje i sećanjeDanski izbeglički muzej, Oksbol (DK)

Novi danski muzej Flugt nalazi se na mestu nekadašnjeg izbegličkog kampa u Oksbolu. Mesto kombinuje istoriju i sadašnjost.

Pričanje istorije i čuvanje istorije – to je ono što danski muzej Flugt radi i u pogledu sadržaja i arhitekture. Obrazovni centar i memorijal nalaze se na istom mestu na zapadnoj obali u Oksbolu. Između 1945. i 1949. godine, tu se nalazio veliki izbeglički logor, u koji je bilo smešteno do 35.000 nemačkih prognanih lica.

Aktuelnije nego ikad

On Facebook, the reviews of the new Flugt Refugee Museum are positive: "Excellent design and very relevant exhibition" (© R_Hjortshoj)

Bolnicu su tada činile dve kuće sa karakterističnim crvenim ciglama, malim prozorima i crvenim crepovima. Danas su među poslednjim relikvijama kampa i deo su muzeja koji je dizajnirao arhitektonski biro BIG (Bjarke Ingels Group).

Pored istorije nemačkih izbeglica iz Drugog svetskog rata, Flugt se takođe fokusira na tokove izbeglica koje su se doselile u Dansku tokom poslednjih 100 godina. „Muzej je posvećen delu naše istorije i aktuelniji je nego ikada zbog priliva izbeglica iz Ukrajine zbog rata“, rekao je danski arhitekta Bjarke Ingels nakon otvaranja u junu 2022. godine.

Renoviranje da bi se očuvalo staro

1945. osnovan je najveći izbeglički kamp u Danskoj u Oksbøl (© Blåvandshuk Lokalni istorijski Arhiv)
Sadašnjost i prošlost čine jedinstvo: levo moderno proširenje, desno nekadašnje bolničko krilo izbegličkog kampa u Oksbolu (© R_Hjortshoj)

Obnova bolničkih krila bez gubitka njihove istorijske vrednosti bila je ključna od samog početka. Spolja su ostali nepromenjeni. Unutra se nalaze bioskop, izložbena, nastavna i konferencijska sala, kao i kafić.

Kružna zgrada od 500 kvadratnih metara povezuje dve kuće i stvara kontrast između starog i novog. „Stvorili smo arhitektonski prostor koji povezuje istoriju i sadašnjost“, kaže Bjarke Ingels.

Spolja, spojni trakt od Corten čelika izgleda kao zatvoreni zid. Iznutra se skladno ugnezdi sa dve ciglene zgrade pod pravim uglom jedna prema drugoj sa svojim drvenim podupiračima, zasvođenim plafonom i 80.000 žutih cigli.

Kroz prozore se vidi unutrašnje dvorište i šuma - gde je nekada bio smeštaj za izbeglice. U novoj zgradi, pored foajea, garderobe, muzejske radnje i biletarnice, nalaze se i sanitarni čvorovi. Cisterne i Mapress sistem snabdevanja su iz Geberita.

Činjenice

Geberit Know-how

Galerija