Trend micro životaCubus130, Frankfurt(DE)

U Cubus130 u Frankfurtu, dizajn i funkcionalnost se dopunjuju na primeran način, upravo zato što ovde nema dovoljno prostora. Svojim rešenjima ispred i iza zida, Geberit doprinosi stambenoj zgradi koja anticipira trendove urbanog života.

Mini balkoni, mini kupatila, male kuhinje: naročito u velikim gradovima, gde je malo prostora, a samačka domaćinstva su standardna, novi načini života su više nego traženi. Ovaj zahtev ispunjava stambena zgrada Cubus130 u frankfurtskom okrugu Niederrad. Od marta 2021. godine, nekadašnji studentski dom, prvobitno izgrađen 1971. godine, nudi 137 mikro-stanova.

Većina stanova ima oko 18 kvadratnih metara, a neki su između 27 i 30 kvadratnih metara. 24 stana ispunjavaju sve uslove pristupačnosti. Svi su moderni, funkcionalni i jeftini. Na kraju krajeva, zadatak dat Nassauische Heimstatte, javnoj stambenoj kompaniji koja je kupila i preuredila zgradu, bio je da stvori pristupačno stanovanje za široke slojeve stanovništva.

Mali, lepi i praktični: privremeni smeštaj u Goldsteinstrasse 130 u Frankfurtu na Majni (DE) (© Geberit).
Geberit WC Renova Plan (© Geberit)

Samo na kratko

Kuća sa upečatljivom crvenom fasadom i kockastim mini balkonima takođe nudi rešenje za još jedan trend - kratkotrajno stanovanje. Dakle, ako tražite udobno mesto za boravak dok studirate na univerzitetu u Frankfurtu na Majni, na praksi ste ili završavate privremeni projekat, naći ćete već namešten dom u Cubus130.

Međutim, Cubus130 nudi mnogo više od malih prostora i privremenih boravaka. Stambeni objekat svojom arhitekturom i koncepcijom korišćenja prati trend izmeštanja određenih stambenih funkcija u polujavni prostor. Savremenom „homo mobilisu“ ne treba sopstveni automobil, niti mu je potrebna sopstvena mašina za pranje veša, moto je na adresi Goldsteinstrasse 130. U podzemnoj garaži parkirana su vozila car-sharing provajdera. Ostale usluge, kao što su usluge čišćenja ili pranja veša, mogu se rezervisati u bilo kom trenutku.

Projekat svetionik

Geberit GIS sistemom, industrijski prefabrikovanim predzidnim instalacijama za kompletan sistem snabdevanja i odvodnjavanja

Cubus130 je takođe projekat svetionik za Geberit. „Prvobitni plan je bio da se svi stanovi izgrade sa pojedinačnim instalacijama“, kaže menadžer projekta Lothar Luhr, inženjer u LIST BiB Bielefeld, koji je bio odgovoran za grejanje, ventilaciju i sanitarne instalacije. Geberit je predložio efikasnije rešenje sa GIS IV sistemom, industrijski prefabrikovanim predzidnim instalacijama za kompletan sistem snabdevanja i odvodnjavanja. „To nam je uštedelo tri meseca vremena za izgradnju“, sa zadovoljstvom kaže Lotar Lur.

Geberit je bio podjednako ubedljiv i sa svojim rešenjima za dizajn kupatila, od kojih najmanje imalo svega 3,69 kvadratnih metara. Projektanti savladali su ovaj izazov zahvaljujući seriji keramike Geberit Renova Plan koja štedi prostor. Umivaonici iz ove serije imaju širinu samo 55 centimetara, sa vanvremenskim dizajnom.

Činjenice