Nova palata medijskog carstvaAxel Springer zgrada

Medijska i tehnološka komanija Axel Springer ostavlja arhitektonski pečat u Berlinu. U bivšem novinskom distriktu grada, imponzantna nova zgrada diže se visoko u vazduh. Geberit je zastupljen kako ispred tako i iza zida.

U samom srcu Berlina, moderan poslovni kompleks privlači pažnju: nova Axel Springer zgrada. Medijska kuća stoji iza naslova kao što su “Bild“ i “Welt”. Više od 3.000 radnih mesta, TV studija, redakcija i restorana nalazi se na površini od 52.000 kvadratnih metara. Zgrada ima 13 spratova, od koji su dva ispod nivoa zemlje.

Delo je holandskog arhitekte Rem Koolhaas, zgrada je podeljena na severni i južni deo. U atrijumu visine 45 metara, spojni most prati strukturu zida. Dok su niži spratovi terasama okrenuti ka centru zgrade, gornjih pet spratova oslanja se na krovnu konstrukciju i uvučeni su u unutrašnjost.

Cevni sistemi i odvodnja krova

U ovoj zgradi u Berlinu, Geberit proizvodi postavljeni su ispred i iza zida. Andreas Frischmuth, odgovoran za opremanje zgrade kada su cevne i sanitarne instalacije u pitanju, kaže: “ S obzirom na kratak period izgradnje i lokaciju zgrade, brza isporuka materijala je bila vrlo značajna. Na gradilištu bi bilo i po 35 instalatera, morali smo da budemo brzi i gradili smo do pet spratova paralelno.“

Geberit Mapress nerđajući čelik korišćen je za pijaću vodu i grejne sisteme. Uz to, instalateri koji su radili na novoj Axel Springer zgradi, oslanjali su se na zvučno izolovane Geberit Silent-db20 cevne sisteme za odvodnju i, u nekim slučajevima, na ekonomičnije Geberit Silent-PP cevi.

Geberit Pluvia sistem odvodnje postavljen je na krovu. Odvodi 25 litara vode u sekundi po odvodu dok pada kiša. Priključak i odvodne cevi su od Geberit PE cevi. Određeni broj sanitaren opreme je takođe iz geberit asortimana - WCi iz Renova i Renova Comfort serije. Iza zida nalazi se pouzdani Geberit Duofix instalacioni sistem.

Geberit Renova Rimfree® WC

Geberit Renova Rimfree® WC (© Geberit)

WC šolje iz Geberit Renova serije su blago zaobljene. Kako bi ponudili moderno rešenje za svako kupatilo, dostupne su konzolne i podne varijante i za različitim predzidnim vodokotlićima. Zahvaljujući Geberit Rimfree® tehnologiji bez unutrašnje ivice i specijalnom premazu KeraTect®, WC šolje su jednostavne za čišćenje i dugotrajne. Premijum varijante nude opciju skrivenog sifona i vidljivo kačenje.

Činjenice

Axel Springer

Axel Springer

  • Vlasnik: Axel Springer SE
  • Arhitekt: Rem Koolhaas, OMA Rotterdam
  • Završetak radova: Oktobar 2020