Kupatilska vrata

Prosečna veličina kupatila u evropskim stanovima se kreće između 4 i 7 kvadratna metra, a veličina gostinjskih kupatila je znatno manja. Kada se planira tako mali prostor, važno je pronaći rešenja koja štede prostor, pa čak i kada je u pitanju planiranje vrata.

Kupatilska vrata koja se utaraju ka unutra
Kupatilska vrata koja se otvaraju ka spolja
Kupatilska vrata koja se otvaraju ka spolja štede prostor u kupatilu

Načini za uštedu prostora

U mnogim slučajevima se rešenje za dobijanje dodatnog većeg prostora krije upravo u pronalaženju idealnog načina da se postave i poravnaju vrata. Vrata kupatila treba da budu široka 90 santimentara i da pod bude ravan, čime će postati pristupačan za invalidska kolica - ukoliko to ikada bude bilo potrebno. Ako se vrata otvaraju ka unutrašnjosti kupatila, zauzeće prilikom otvaranja i zatvaranja gotovo 1 kvadratni metar prostora. Ovaj prostor se može osloboditi ukoliko se vrata postave tako da se otvaraju prema van. Ako to nije moguće, dobro rešenje predstavljaju klizna vrata.

Pitanje sigurnosti

Više prostora koji se dobije ako se vrata otvaraju ka spolja nije jedina prednost koja se dobije. Pre svega, tu je pitanje sigurnosti: ukoliko se neko oklizne ili padne u kupatilu, možda neće moći da se pomera ili će možda čak ležati u nesvesti na podu. Međutim, niko neće moći da uđe i pomogne toj osobi ukoliko ona nepomično leži ispred vrata koja se otvaraju ka unutrašnjosti. Ako se vrata mogu otvoriti ka spolja, neko može ući i priskočiti u pomoć. Jedini preduslov je da vrata imaju bravu koja se u nuždi takođe može otključati spolja.

Dodatna prednosti pri kretanju

Još jedna prednost vrata koja se otvaraju ka spolja je ta što se kupatilo lakše čisti zato što su svi zidovi, a posebno pod, lako dostupni. I na kraju treba spomenuti i kvalitet vrata. Kumatila su veoma intimna mesta - što manje buke dobire iz vašeg kupatila, to ćete se prijatnije osećati u njemu. Zbog toga vredi instalirati kvalitetna kupatilska vrata.

Koje kupatilo želite?

Gotovo kupatilo zadovoljav niz želja i zahteva. Međutim, koje su vaše potrebe? Da li vam je važan prostor, čistoća ili dizajn? Da li želite proizvode koji su jednostavni za korišćenje ili radije posebne dodatke za komfor koje vam npr. pruža Geberit AquaClean WC sa tušem? Ili više volite univerzalni dizajn? Bez obzira na to koje su vaše potrebe, vašu svakodnevnicu ćemo učiniti jednostavnijom pomoću pametnih rešenja za kupatila.

Više prostora u kupatilu
Više čistoće u kupatilu
Više funkcionalnog dizajna u kupatilu
Više komfora u kupatilu
Više pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u kupatilu
Više prilagođenosti korisnicima u kupatilu