Idealna ugradna visina

Visina ugradnje je važna i za visoke i za niske ljude

Ne postoji ništa iritantnije od umivaonika koji je postavljen previše nisko. Svaki put kada se savijete da dosegnete armaturu, dan za danom, podsetićete se da je zanemaran ključni aspekt planiranja kupatila – montažna visina.

Dakle, na kojoj visini treba montirati umivaonike, WC šolje ili ormariće sa ogledalima? Pa, odgovor je jednostavan: zavisi od toga koliko ste visoki ili niski i od toga da li ste u formi ili imate ograničenja u pokretljivosti. Ljudi koji su visine oko 1,76 m imaju sreće jer su po njima krojeni standardi za montažnu visinu. Ako ste viši od toga, montažna visina od 80 cm za umivaonik će svakako biti preniska za vaše potrebe. Standardna visina WC-a od 40 cm takođe može biti previše niska, pa ćete provesti više vremena čučeći umesto sedeći na WC šolji. Ovo je možda bolje za vaše telo, ali je teže ustati iz takvog položaja.

Ako im ne date drugačije instrukcije, instalateri će montirati sanitarije u skladu sa standardnim visinama. Ako vam više odgovara neka druga visina ugradnje, trebalo bi unapred o tome popričati sa instalaterima ili kancelarijom za planiranje i sklopiti obavezujući sporazum. Takođe preporučujemo da podsetite unajmljene instalatere na ovaj sporazum neposredno pre nego što započnu radove u kupatilu.

TAKO KAŽU STANDARDI

Svako je drugačiji, i zato svi imamo različite ideje o tome šta je idealna montažna visina. Ako na kažete ništa, instalateri će montirati elemente u kupatilu na visinama koje su određene standardima.

 • Ogledalo ili ormarić sa ogledalom
  Između 100 cm i 180 cm. Ovo zavisi od toga da li osobe sa nižim vidnim poljem takođe žele komfor prilikom korišćenja ogledala
 • Umivaonik
  80 cm (standardna visina); Geberit preporuka: 85 cm
 • Kuka za kačenje odeće
  110 cm
 • WC šolja
  40 cm (standardna visina); Geberit preporuka: 45 cm

Koje kupatilo želite?

Gotovo kupatilo zadovoljav niz želja i zahteva. Međutim, koje su vaše potrebe? Da li vam je važan prostor, čistoća ili dizajn? Da li želite proizvode koji su jednostavni za korišćenje ili radije posebne dodatke za komfor koje vam npr. pruža Geberit AquaClean WC sa tušem? Ili više volite univerzalni dizajn? Bez obzira na to koje su vaše potrebe, vašu svakodnevnicu ćemo učiniti jednostavnijom pomoću pametnih rešenja za kupatila.

Više prostora u kupatilu
Više čistoće u kupatilu
Više funkcionalnog dizajna u kupatilu
Više komfora u kupatilu
Više pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u kupatilu
Više prilagođenosti korisnicima u kupatilu