„Razvijam inicijative za organski rast i uvodim ih u međunarodna tržišta u razvoju.”

Mark Cimerman, menadžer za poslovni razvoj

Geberit International Sales AG, Rapersvil-Jona, Švajcarska

Pre nego što sam počeo da radim u kompaniji Geberit 2001. godine, radio sam nekoliko godina kao limar i vodoinstalater, a zatim sam upisao studije za projektanta sanitarija.

Zatim sam se zaposlio u Geberitu i radio sam na različitim pozicijama u Joni, Kini i Južnoafričkoj Republici. Trenutno radim kao menadžer poslovnog razvoja i zadužen sam za projekat OGI (OGI = inicijativa organskog rasta) u Rusiji. Primarno pitanje ovde je kako Geberit može uspešno da se pozicionira na ovom tržištu u razvoju sa pravim proizvodima, a zatim i da proširi svoje poslovanje. Zajedno sa generalnim direktorom ja snosim odgovornost za implementaciju na tržištu Rusije i stalno putujem za Sankt Peterburg i Moskvu. Pored toga, pružam podršku za strateške projekte našoj filijali u Južnoafričkoj Republici.

Ono što je intrigantno kod mog posla je to što moram da imam u vidu kulturne aspekte koji prevazilaze dobro poznavanje posla i tržišta. Kako bi mogla da se pruži odgovarajuća podrška zaposlenima na određenoj lokaciji, potrebno je dobro poznavanje različitih kultura i njihovih mentaliteta. Ima dosta razloga zbog kojih uživam da radim u Geberitu. Više od svega oduvek sam uživao u međunarodnom aspektu. Za deset godina koliko radim u kompaniji, imao sam priliku da budem učesnik u projektima ili vođa projekata u 30 zemalja. U sedištu kompanije, tesno sarađujem na implementaciji projekata sa svim internim odeljenjima, od odeljenja za marketing i upravljanje projektima do odeljenja za razvoj proizvoda i prodaju. To je ono što moj posao čini toliko zanimljivim i dinamičnim.